Hlavní obsah

V íránské věznici, kde jsou i zatčení z protestů, vypukla vzpoura

Foto: Profimedia.cz

Snímek požáru ve věznici Evín vystřižený ze sobotního videa.

Reklama

aktualizováno •

V nechvalně známé íránské věznici Evín vypukla v sobotu vzpoura a požár. Podle BBC to může souviset s vlnou protestů, které v posledních týdnech zachvátily celý Írán. Úřady a státní média to popírají.

Článek

Věznici Evín v Teheránu, kde jsou zadržováni političtí vězni, v sobotu zachvátil požár a od objektu se ozývala střelba a zvuk poplašného zařízení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na videonahrávky na twitteru.

Nejmenovaný íránský bezpečnostní představitel Reuters řekl, že ve věznici Evín začala vzpoura, která vedla k požáru, a již byla potlačena. Na místě zasahují hasiči, dodal zmíněný činitel. Íránská státní tisková agentura IRNA napsala, že vzpoura se odehrála v části věznice, kde jsou zadržováni „gangsteři“. Podle agentury Reuters tím IRNA naznačila, že političtí vězni nebyli do incidentu zapojeni. Podle státních médií na místě zemřeli čtyři lidé a dalších 61 se zranilo.

Podle BBC ale není vůbec jasné, jestli už požár skončil a jaké škody napáchal. Další záběry hořící věznice se objevovaly i poté, co úřady a státní média uvedly, že je situace pod kontrolou. Lidé byli podle BBC také spatřeni na střeše budovy, kde jsou zavření političtí vězni.

„Rodiny vězňů se shromáždily před hlavním vchodem do věznice Evín. Vidím oheň a kouř a spoustu příslušníků speciálních sil. Jsou tam také sanitky,“ popsal situaci jeden ze svědků kontaktovaný agenturou Reuters.

Před věznicí Evín i na dalších místech Íránu se v posledních týdnech konají protesty proti autoritářskému režimu. Vyvolala je smrt mladé dívky zatčené mravnostní policií, údajně kvůli volně nasazenému šátku - hidžábu. Podle policie utrpěla infarkt, podle její rodiny a  dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

Íránská vláda proti účastníkům demonstrací tvrdě zasahuje, což si vyžádalo podle nevládních organizací na dvě stovky obětí, včetně příslušníků bezpečnostních složek. Stovky účastníků protestů byly po zadržení údajně poslány právě do věznice Evín.

Co se děje v Íránu?

Íránem už od poloviny září zmítají rozsáhlé protesty. V zemi propukly po smrti mladé ženy, která zemřela krátce poté, co ji zatkla mravnostní policie. Protesty se rozšířily do více než 80 měst po celé zemi.

Dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová byla na návštěvě u své rodiny v Teheránu, když ji a její doprovod zadržela mravnostní policie. Podle ní žena nedodržela striktní kodex oblékání, který nařizuje místním ženám od dob islámské revoluce v roce 1979 zakrývat vlasy a krk. Odvezla ji na policejní stanici k výslechům. Krátce nato Amíníová zemřela.

Rozsah demonstrací a represí zůstává nejasný. Podle propočtů agentury AP, které se opírají o zprávy v íránských médiích, bylo od začátku protestů zatčeno nejméně 1900 lidí. Státní televize naposledy 24. září informovala, že bylo při demonstracích zabito nejméně 41 lidí.

Skupina Iran Human Rights (IHR) se sídlem v Oslu odhaduje, že bylo zabito nejméně 154 lidí, včetně 63 osob zabitých při násilnostech v Záhedánu.

Ženy byly natočeny, jak během demonstrací zapalují své hidžáby a stříhají si vlasy, což je podle aktivistů starobylý perský symbol protestu.

Protivládní skupina 1500tasvir na internetu zveřejnila video s požárem věznice, na němž je v pozadí slyšet skandování „smrt diktátorovi“, které opakovaně zaznívá na protivládních demonstracích, napsal zpravodajský server BBC News.

Věznici Evín, kde jsou většinou zadržováni lidé, kteří čelí obviněním z ohrožení bezpečnosti, dlouhodobě kritizují západní organizace na ochranu lidských práv.

Organizace Human Rights Watch (HRW) v minulosti uvedla, že se v Evínu využívají výhrůžky mučením a hrozby trvalého uvěznění a mučení rodinných příslušníků. Běžné je i klamání a ponižování zadržených, vícedenní výslechy nebo odepírání lékařské péče a odmítání návštěv rodinných příslušníků.

Server BBC News připomněl, že ve věznici Evín je držena také řada cizinců či Íránců, kteří mají dvojí občanství.

Reklama

Související témata:

Doporučované