Hlavní obsah

„Zákeřný útok,“ řekl Erdogan. Centrem Istanbulu otřásl silný výbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Turečtí policisté se snaží zajistit ulici Istiklal v Istanbulu, kde došlo k výbuchu, 13. listopadu 2022.

Reklama

Tureckým Istanbulem se ozvala exploze, informují tamní média. Výbuch si vyžádal nejméně šest obětí, hlášeno je zatím 81 zraněných.

Článek

Na populární istanbulské třídě Istiklal Caddesi došlo v neděli k výbuchu. Exploze si vyžádala minimálně šest obětí, jak informoval podle agentury AP turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Viceprezident země Fuat Oktay později upřesnil počet zraněných na 81, přičemž dva z nich jsou ve vážném stavu, uvedla AP.

Erdogan uvedl, že explozi na hlavní pěší třídě Istanbulu způsobil bombový útok, který „zavání terorismem“. V projevu před odjezdem na summit G20 v Indonésii Erdogan řekl, že výbuch byl „zákeřným útokem“ a jeho pachatelé budou potrestáni. Také poznamenal, že podle prvních informací v útoku „hrála roli žena“.

„Snahy porazit Turecko a turecký lid prostřednictvím terorismu dnes selžou stejně jako včera a stejně jako selžou i zítra,“ řekl prezident na tiskové konferenci. „Bylo by nesprávné tvrdit, že se nepochybně jedná o teroristický útok, ale první vývoj a první informace od mého guvernéra jsou takové, že to zavání terorismem,“ dodal. Oktay později uvedl, že se zřejmě jednalo o teroristický útok.

Na místě jsou záchranáři, hasiči i policie. Proč k výbuchu došlo, zatím není známo. Podle zpráv ze sociálních sítích jsou obchody i celá třída uzavřeny.

Generální konzulát ČR v Istanbulu v tuto chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli čeští občané, sdělilo ČTK české Ministerstvo zahraničí.

V prvním oficiálním prohlášení k incidentu uvedl istanbulský guvernér Ali Yerlikaya, že k výbuchu došlo v 16:20 (14:20 našeho času) v ulici Istiklal. „Na místo byly vyslány naše policejní, zdravotnické, hasičské a krizové týmy. Jsou zde mrtví i zranění. O vývoji událostí budeme informovat,“ napsal podle deníku Middle East Eye.

Rušnou třídou v době exploze procházelo mnoho lidí, kteří se vzápětí dali na útěk. Třída byla uzavřena a obchody zavřeny. Turecký Červený půlměsíc informoval, že kvůli množství zraněných byly do okolních nemocnic převezeny další zásoby krve.

„Když jsem uslyšel výbuch, zkameněl jsem. Lidé ztuhli a dívali se na sebe, pak začali utíkat pryč. Co jiného můžete dělat,“ řekl pětačtyřicetiletý Mehmet Akus, který pracuje v jedné z místních restaurací.

Soustrast pozůstalým vyjádřila řada zemí včetně Česka. Český ministr zahraničí Jan Lipavský na twitteru napsal, že jej exploze v Istanbulu hluboce šokovala. „Mé myšlenky míří k obětem, pozůstalým rodinám a všem těm, kteří truchlí,“ uvedl, přičemž vyjádřil Turecku nejhlubší soustrast.

Řada dalších zemí, včetně Řecka, Egypta, Ukrajiny, Ázerbájdžánu a Pákistánu také vyjádřila soustrast pozůstalým a útok odsoudila. Předseda Evropské rady Charles Michel označil zprávy přicházející z Istanbulu za strašné, kondoloval obětem a uvedl, že je v myšlenkách s obyvateli Turecka.

Turecký úřad pro dohled nad sdělovacími prostředky vydal dočasný zákaz informování o výbuchu. Turecká média nemohou ukazovat videa zachycující okamžik výbuchu nebo jeho následky. Turecká nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání podobné zákazy po útocích a nehodách zavedla i v minulosti.

Turecko bylo v letech 2015 až 2017 zasaženo řadou smrtících bombových útoků, které provedl Islámský stát a skupina Sokoli svobodného Kurdistánu, připomněla AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované