Hlavní obsah

V Jižní Karolíně začaly republikánské primárky, favoritem je Donald Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Republikáni Trump a Haleyová se v Jižní Karolíně „poperou“ o 50 delegátů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Američtí republikáni budou v Jižní Karolíně hlasovat o svém kandidátovi na prezidenta. Favoritem je opět Donald Trump, i přestože je Jižní Karolína rodištěm jeho soupeřky Nikki Haleyové.

Článek

V americkém státě Jižní Karolína na východním pobřeží Spojených států začalo hlasování o tom, kterého kandidáta Republikánská strana vyšle do listopadových prezidentských voleb. Jasným favoritem těchto primárek je podle průzkumů veřejného mínění 77letý bývalý prezident Donald Trump, přestože se jedná o domovský stát jeho jediné zbývající soupeřky Nikki Haleyové (52).

Hlasovací místnosti jsou otevřené do 19:00 místního času (neděle 01:00 SEČ) a výsledky by měly být jasné v noci na neděli.

Jižní Karolína je pátou zastávkou při výběru republikánského kandidáta do listopadových prezidentských voleb a Trump zatím procesu dominuje, přestože čelí desítkám obvinění z trestných činů. V lednu zvítězil v Iowě a New Hampshiru a tento měsíc na úspěchy navázal v Nevadě a na Amerických Panenských ostrovech.

Trumpovi se zatím podařilo na svou stranu získat 63 delegátů, bývalé velvyslankyni USA při OSN Haleyové jen 17. V Jižní Karolíně Trump a Haleyová soupeří o 50 delegátů, k nominaci do listopadových voleb je jich třeba 1215. Většina bude k mání 5. března o takzvaném volebním „superúterý“.

Podle průzkumů v Jižní Karolíně bývalá guvernérka tohoto východoamerického státu za Trumpem výrazně zaostává, avizovala ovšem, že i při případném neúspěchu bude v kampani pokračovat až do superúterý, kdy se začátkem března konají primárky ve velké skupině států najednou. V součtu s dalšími hlasovacími dny se během března rozdělí většina delegátů, kteří na červencovém sjezdu Republikánské strany formálně zvolí kandidáta do všeobecných prezidentských voleb.

Drtivé vítězství Trumpa v Jižní Karolíně by zvýšilo tlak na Haleyovou, aby se kandidatury vzdala a Trump se mohl naplno věnovat kampani proti nynějšímu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Ten již nyní považuje Trumpa za svého soupeře a líčí ho jako smrtelnou hrozbu pro Spojené státy, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované