Hlavní obsah

V Kanadě pokračují protesty řidičů kamionů. Armádu Trudeau povolat nechce

Foto: Profimedia.cz

Řidiči kamionů vyvěšují kanadskou vlajku v centru Ottawy.

Reklama

V Ottawě již šestým dnem pokračuje protest, v jehož čele jsou řidiči kamionů. Ti jsou mimo jiné nespokojení s požadavkem vlády, aby byli pracovníci nákladní dopravy přijíždějící do Kanady plně očkovaní proti covidu-19.

Článek

Někteří účastníci protestu v hlavním městě Kanady Ottawě dál zůstávají v ulicích a komplikují dopravu v okolí sídla kanadského parlamentu. Ve středu jejich zástupce prohlásil, že hodlají v Ottawě zůstat, dokud vláda nesplní jejich požadavky. Protesty ochromily dopravu v centru města a policie vyzvala občany, aby se centru vyhýbali.

Místní policie uvedla, že proti blokádám zatím nechce výrazněji zasáhnout. Podle jejího šéfa Petera Slolyho věc „pravděpodobně nemá žádné policejní řešení“. Sloly dodal, že místní pořádkové síly jsou přetížené a město zvažuje různé možnosti, jak demonstranty, kteří již šest dní okupují ulice města, rozehnat.

Organizátoři shromáždění v Ottawě vyzývají ke zrušení veškerých protiepidemických opatření a k respektování práva těch, kteří chtějí zůstat neočkovaní. Někteří také volají po svržení premiéra Trudeaua. „Tato demonstrace byla neúnosná a bezprecedentní. Rozsah nezákonných, nebezpečných a nepřijatelných aktivit přesahuje možnosti i čas, který máme,“ dodal Sloly.

Očekává se, že se k demonstraci o víkendu připojí ještě více protestujících. „Konvoj svobody“ začal jako protest proti mandátu premiéra Justina Trudeaua, kvůli nutnosti očkování přeshraničních řidičů kamionů. Nyní se do protestu zapojili lidé, kteří obecně nesouhlasí s omezeními, jež kanadská vláda zavedla v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19.

Kanadský premiér Justin Trudeau požadavky šoférů odmítá a v pondělí je obvinil, že stojí na straně „nenávisti a rasismu“. Ve čtvrtek prohlásil, že nemá v plánu na pomoc policii v Ottawě při protestu „Konvoj svobody“ vyslat armádu.

„Před nasazením vojenských sil v situacích, do nichž jsou zapojeni Kanaďané, je třeba být velmi, velmi opatrný. Nikdo by to neměl brát na lehkou váhu. V tuto chvíli to nepřipadá v úvahu,“ řekl Trudeau během tiskové konference. Policie přitom již v minulosti prohlašovala, že k vyklizení protestu, který již téměř týden ochromuje hlavní město, bude armády možná zapotřebí.

Řidičům se nelíbí hlavně to, že vláda nedávno zavedla povinné očkování pro šoféry kamionů jezdící přes hranici mezi Kanadou a Spojenými státy. Stejnou povinnost zavedly i USA. Někteří z nich zaparkovali u Národního válečného památníku.

Přestože web CNN poukazuje na to, že počet demonstrantů se z tisíců, které v ulicích byly o víkendu, značně snížil, stovky vozidel stále blokují kritické dopravní tepny v centru města. Řidiči troubí po celé hodiny. V době, kdy Ontario zahájilo plánované zmírnění opatření proti koronaviru, mnoho podniků zavřelo nebo oznámilo, že kvůli demonstracím neotevře.

Kanadské muzeum přírody, válečné muzeum, národní galerie i historické muzeum tak během protestu z bezpečnostních důvodů zůstávají uzavřeny.

Obyvatelé Ottawy si zaslouží, aby se jim vrátil život, zaslouží si, aby se jim vrátily jejich čtvrti.
kanadský premiér Justin Trudeau

Podle deníku The Independent se objevují zprávy o zločinech z nenávisti, o nákladních autech, jejichž motory běží 24 hodin denně a houkají po celou dobu, o zneuctění veřejného majetku. Někteří demonstranti si dokonce podle britského webu na protest přinesli zbraně.

Ottawská policie v souvislosti s protesty zadržela tři osoby, včetně ozbrojeného muže. Policie nicméně vyšetřuje desítky dalších možných trestných činů. „Čím déle tato demonstrace pokračuje, tím vyšší je riziko pro veřejnou bezpečnost. Na stole je řada možností, jak tuto demonstraci vyřešit,“ řekl Sloly.

Lídr kanadských konzervativců Erin O'Toole povinné očkování odmítl a vyjádřil podporu protestujícím řidičům. „Podporuji jejich právo na to být vyslyšen a vyzývám Justina Trudeaua, aby se sešel s těmito tvrdě pracujícími Kanaďany a vyslechl jejich obavy,“ řekl O'Toole. Kanadský svaz kamionové dopravy uvedl, že mnoho z protestujících s touto branží nemá nic společného a připomněl, že většina řidičů je očkovaná. Podle údajů kanadské vlády je proti onemocnění covid-19 plně naočkovaných skoro 78 procent obyvatel země.

Reklama

Související témata:

Doporučované