Hlavní obsah

V kazašském Almaty se dál střílí, na ulicích leží mrtví

Foto: Profimedia.cz

Budova radnice ve městě Taldykorgan na jihovýchodě země po požáru, který vznikl během protivládních protestů.

Reklama

aktualizováno •

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil dnes ráno prezident středoasijské republiky Kasym-Žomart Tokajev. V centru největšího kazašského města Almaty se ale podle médií dál střílí.

Článek

Ministerstvo vnitra podle agentury TASS oznámilo, že bezpečnostní síly zadržely při nepokojích v zemi přes 3 000 lidí, 26 osob „zlikvidovaly“ a 18 lidí je zraněno. Resort rovněž informuje o 18 zabitých a 748 zraněných příslušnících bezpečnostních sil.

„Ústavní pořádek byl z velké části obnoven ve všech regionech země. Místní orgány mají situaci pod kontrolou. Teroristé však používají zbraně a poškozují majetek občanů. Proto je třeba, aby protiteroristická operace pokračovala, dokud nebudou bojovníci zcela zlikvidováni,“ řekl Tokajev po zasedání bezpečnostního štábu. Prezident má dnes rovněž promluvit k národu.

Agentura Interfax citovala ministerstvo vnitra, podle kterého mají bezpečnostní složky pod kontrolou všechny budovy městských a okresních úřadů a také policejní stanice. Interfax už dříve informoval, že generální prokuratura zahájila trestní řízení v souvislosti s nepokoji a případným viníkům hrozí tresty od osmi let vězení až po doživotí se ztrátou občanství.

V pátek ale zpravodaj ruské státní agentury TASS infromoval, že v centru Almaty, největšího města Kazachstánu, pokračuje střelba, mrtví leží na ulicích. Podle vojenského velitele zásahu ve městě „teroristé kladou tvrdý odpor“.

„Střelba v oblasti u náměstí Republiky v Almaty neutichá. Jsou mrtví. Leží přímo na ulici. Je vidět několik rozstřílených aut, přinejmenším ve dvou z nich jsou těla,“ vylíčil zpravodaj TASS s tím, že v dalších částech města panuje dnes ráno relativní klid, výstřely zaznívají jen vzácně.

Na náměstí jsou podle zpravodajů agentury Reuters vojáci a obrněné transportéry, o pár stovek metrů dál viděli mrtvolu v těžce poškozeném civilním autě.

Připojení k internetu a mobilní síti bylo na většině území po velkou část čtvrtka nefunkční a většina místních obyvatel měla k dispozici pouze vysílání státní televize, informuje deník The Guardian.

Ve čtvrtek tiskové agentury informovaly o další střelbě v Almaty a pohybu vojenských vozidel ve městě. Státní televize informovala, že probíhá „protiteroristická operace“. „Teroristé využívají civilisty, včetně žen, jako lidské štíty. Policejní síly se ze všech sil snaží zajistit bezpečnost obyvatel města,“ zaznělo ve státní televizi. Úřady ve čtvrtek večer potvrdily, že mají všechny vládní budovy v Almaty pod kontrolou.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek zveřejnilo snímky ruských jednotek nastupujících do vojenských letadel směr Kazachstán. Podle informací ministerstva ze čtvrteční noci má jít přibližně o 2 500 lidí, informoval The Guardian.

Ruský poslanec Leonid Kalašnikov agentuře Interfax řekl, že vojáci zůstanou „tak dlouho, jak to bude prezident Kazachstánu považovat za nutné“. Dodal, že se ruské jednotky budou zabývat především ochranou „infrastruktury“.

Kazachstán prožívá v posledních dnech nepokoje, které agentura Reuters označila za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Začaly v neděli původně jako protesty proti zvýšení ceny zkapalněného plynu ve městě Žanaozen, poté se rozšířily do dalších měst a vyhrotily se.

Vojáci ve čtvrtek střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů. Zásah si podle agentur vyžádal mezi protestujícími zraněné a zřejmě i mrtvé, úřady ale přesnější údaje nesdělily a z dnešního prohlášení zatím nejsou jasné podrobnosti. Úřady už v noci na čtvrtek informovaly o „likvidaci“ desítek útočníků na administrativní budovy, což některá zahraniční média interpretovala tak, že policie zabila desítky demonstrantů.

Vláda v úterý požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny zdraženého paliva o více než 50 procent, protestující tím však neuklidnila. Prezident proto mimo jiné odvolal kabinet, vyhlásil výjimečný stav a požádal o pomoc země postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Už ve čtvrtek dorazili první ruští a běloruští výsadkáři.

Reklama

Doporučované