Hlavní obsah

Zeť ruského zbrojaře zřejmě stále žije v Praze. Aktivisté ho viní z napadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @pevchikh

Rostislav Zorikov před údajným napadením aktivisty v Praze.

Reklama

Zeť muže, jehož holding vyrábí ruské rakety dopadající na Ukrajinu, je nejspíše stále v Praze. Podle ruských aktivistů měl napadnout jednoho z nich, když před jeho domem na Žižkově pořádali protestní akci.

Článek

Jak Seznam Zprávy informovaly již dříve, nejpozději od června 2020 má v Česku trvalý pobyt Rostislav Zorikov, zeť jednoho z klíčových mužů ruského válečného průmyslu Borise Obnosova. V českém hlavním městě si zbrojařova rodina vybudovala investiční zázemí a navzdory válce na Ukrajině a loni přijatému sankčnímu zákonu nečelí postihům.

Že je Zorikov stále v Praze, nejspíše dokládá video, které v sobotu zveřejnila Marija Pevčichová, šéfka investigativců z protikorupčního fondu Alexeje Navalného (ACF). Jde o záznam, ve kterém má Obnosovův zeť napadat jednoho z aktivistů skupiny Vesna, kteří před jeho domem na pražském Žižkově pořádali protestní akci.

„Na zeď Zorikovova domu v Praze promítl zprávu o vyšetřování Obnosovových ze strany ACF. Právě tato akce přiměla zetě hlavního ruského raketového vědce, aby přišel a napadl našeho aktivistu,“ popisuje hnutí událost na twitteru. Protestující si podle nich ze střetu odnesl odřeniny či modřiny a odjel do nemocnice.

„Zatímco rodina šéfa Tactical Missiles Corporation si žije v České republice na vysoké noze, rakety této korporace denně zabíjejí nevinné lidi,“ dodalo dále hnutí. „Požadujeme okamžité uvalení sankcí na Obnosova a jeho rodinu a aby jim byl zakázán vstup do České republiky.“

Podle prohlášení Vesny pražská policie přivolaná na místo doporučila aktivistovi, aby s výpovědí „počkal do pondělí“. Twitterový příspěvek je ovšem v rozporu s tím, co policie sdělila Seznam Zprávám na dotaz, zda o incidentu ví.

„K případu vám mohu sdělit, že jsme v noci vyjížděli k oznámení - opilé osoby na ulici na pražském Žižkově. Po příjezdu hlídky na místo osoby nechtěly nic hlásit a sdělily, že došlo pouze k neshodě,“ uvedla tisková mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová s tím, že v souladu se zákonem nemůže poskytnout informace ke konkrétním fyzickým osobám.

Podrobněji o Zorikovových

Rodina šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety dopadající na ukrajinská města, si vybudovala investiční zázemí v Praze. Sankcí ze strany českého státu se zatím bát nemusí.

Otázky, zda by na rodinné příslušníky významného ruského zbrojaře neměly být uvaleny sankce, začaly padat již v květnu, když Navalného fond zveřejnil podrobná odhalení o jejich majetcích. O postih Zorikovových ze strany českých autorit se od té doby podle svých slov snaží ostatně i sama Pevčichová.

Například senátor Marek Hilšer, který má svou kancelář nedaleko žižkovského domu Rostislava Zorikova, pak vyzval dopisem premiéra Petra Fialu a ministra zahraničí Jana Lipavského, aby se zasadili o postih šéfa KTRV Obnosova a rodiny Zorikovových podle loni přijatého sankčního zákona.

Situace ovšem není tak jednoduchá, a i kdyby české sankce nakonec dosáhly na samotného Obnosova, jeho rodinných příslušníků by se postih automaticky netýkal. Je totiž třeba prokázat „nadměrnou ekonomickou vazbu“, což může být obtížné.

Reklama

Doporučované