Hlavní obsah

V Německu stávkují strojvůdci. Omezení dopadla i na dopravu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Německu vstoupili do stávky strojvedoucí v osobní železniční dopravě. Přidali se ke svým kolegům z nákladní vlakové dopravy. Vlaky mezi Českem a Německem nepojedou do pátečního večera.

Článek

V Německu pokračuje stávka na železnici. K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na středu přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Informovala o tom agentura DPA. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera.

S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka. Vlakové spojení bylo dočasně přerušeno i na trase Děčín–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hamburk, Cheb–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Marktredwitz a Domažlice–⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Mnichov. Mimo to jsou přerušená i noční spojení. Omezení na trase by měla trvat do 12. ledna 18:00.

Společnost DB vydala mimořádný jízdní řád, který předpokládá zrušení zhruba 80 procent obvyklých dálkových spojů. Významně ubude také regionálních spojů, byť rozsah omezení se bude v jednotlivých regionech lišit, upozornil přepravce. S dílčími výpadky bude nutné počítat i poté, co by stávka měla v pátek v 18:00 skončit.

DB se snažily stávku právní cestou zastavit, u zemského pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem v úterý večer ale neuspěly. Kromě strojvedoucích v DB vstoupili do stávky také jejich kolegové ze železniční společnosti Transdev.

Stávka na železnici se časově shoduje s celostátními protesty německých zemědělců, které by dnes mohly vést k dalšímu narušení dopravy v Německu. Mimo jiné jsou ohlášeny demonstrace a blokády dálničních nájezdů.

Reklama

Doporučované