Hlavní obsah

Velký výbuch v Melitopolu. Do povětří vyletělo auto Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Auto vybuchlo v centru okupovaného Melitopolu.

Reklama

aktualizováno •

V centru okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny dnes vybuchl automobil používaný ruskými okupanty, oznámila ukrajinská média s odvoláním na starostu Ivana Fedorova.

Článek

Výbuch si vyžádal dva zraněné, uvedl Vladimir Rogov z Ruskem dosazené oblastní správy. Podle prvních zpráv by se mělo jednat o dva příslušníky tajné služby FSB, uvádí zpravodajský kanál Nexta.

„Velký výbuch v centru Melitopolu. Podle očitých svědků vyletěl do povětří automobil používaný Rusy. Informace o stavu cestujících se upřesňuje,“ sdělil Fedorov na sociální síti. Později podle deníku upřesnil, že terčem útoku se stal kolaborant, sloužící okupantům jako jeden z policejních velitelů.

V okupovaných městech na jihu Ukrajiny čas od času dochází k atentátům na ruské představitele a místní kolaboranty. Útoky bývají připisovány ukrajinskému odboji anebo akcím speciálních sil.

Mohlo by vás zajímat

Artilerie během deseti měsíců od ruské invaze na Ukrajinu potvrdila roli hlavního „paliva“ války. (Ne)řešení problému s nedostatkem munice do ní může brzy zásadně ovlivnit poměr sil na bojišti. Mají ho přitom zřejmě obě strany.

V prosinci se nejedná o první incident. 13. prosince zasáhly pravděpodobně ukrajinské síly klíčový most za frontovou linií u Ruskem okupovaného města Melitopol, jehož kontrola je důležitá pro další vývoj konfliktu. Přes most vede silnice ve směru na přístav Berďansk u Azovského moře.

O dva dny předtím došlo k úderu na předměstí Melitopolu, při němž podle Ivana Fjodorova, exilového starosty města, zahynuly desítky Rusů, zatímco Ruskem dosazení představitelé přiznali dva mrtvé, napsal exilový deník The Moscow Times.

Melitopol představoval před invazí druhé největší ukrajinské město v Záporožské oblasti, jde o důležitý opěrný bod ruské okupační armády a významný dopravní uzel.

Reklama

Související témata:

Doporučované