Hlavní obsah

V Rusku postavili památník vagnerovcům Prigožinovi a Utkinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: telegram/VAGNER_svodki

Nový památník vagnerovcům Prigožinovi a Utkinovi ve městě Gorjačij Ključ

Reklama

Zakladatel žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a velitel Dmitrij Utkinov mají nový památník v ruském městě Gorjačij Ključ. Fotografie byly zveřejněny na sociální síti Telegram.

Článek

Sochař ztvárnil v životní velikosti Jevgenije Prigožina, který drží v ruce radiostanici. Za ním stojí Dmitrij Utkin s puškou. Památník zakladatelům soukromé armády vagnerovců se objevil v kapli vagnerovců ve městě Gorjačij Ključ v Krasnodarském kraji. Fotografie soch byly zveřejněny na telegramovém kanálu „Wagner PMC Summaries“.

Na podstavci památníku jsou vytesána slova „первому“ (prvnímu) a „девятому“ (devátému) - volací znaky Prigožina a Utkina. Pod nimi jsou uvedena čísla jejich odznaků - M-3308 a M-0209. 

Kaple, kde byl pomník instalován, se nachází v lese u vjezdu do města, otevřena byla v roce 2018. Na území se také nachází památný komplex a hřbitov.

Není to první pomník Prigožinovi a Utkinovi. Již dříve byl na místě havárie letadla, při které oba zemřeli, vztyčen žulový obelisk. Je na něm vyobrazen znak s hvězdou a meči a vedle něj vlajka se znakem vojenské roty.

Sláva a pád Jevgenije Prigožina

Podobně jako Vladimir Putin, i Jevgenij Prigožin začal svou podnikatelskou kariéru a mocenský vzestup v Petrohradě. Poté, co si v mládí odseděl devítiletý trest za loupež a podvod, začal Prigožin podnikat v gastronomii. Nejprve jako prodavač párků v rohlíku, později se z něj ale stal úspěšný restauratér a majitel vyhlášeného petrohradského podniku New Island.

Reklama

Doporučované