Hlavní obsah

Komentář: Prigožin byl symbolem bezpráví. Až do konce

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin na záběru z videa, které zveřejnil v červnu 2023.

Reklama

Během červnové vzpoury Putin označil Prigožina za zrádce a hovořil o tvrdém trestu. Obžaloba ani soud se nekonaly. Prigožin zahynul – pravděpodobně byl zklikvidován – spektakulárně.

Článek

Zaručené zprávy, jak se seběhla katastrofa soukromého letadla s oligarchou-arcižoldnéřem Jevgenijem Prigožinem na palubě, zatím nemáme. A je možné, že nikdy mít nebudeme. Proč? Protože Putinovo Rusko.

Události, jako je tato, umožňují lidem, kteří mají to štěstí žít o dost západněji, uvědomit si, co je kyslíkem Putinova režimu: bezpráví. Může to už vypadat jako letitá samozřejmost. A fakticky bohužel je. Což ale nemění nic na užitečnosti připomínky, že před zemí bezpráví stojí za to mít se na pozoru.

Ilustrací bezpráví byla a je už sama Prigožinova Vagnerova armáda. Zkuste si představit, že existujete – běžně fungujete, jako by se nechumelilo – ve státě, kde má takovou moc po zuby ozbrojená a zlatými cihlami podložená neoficiální struktura. Kde stát svůj monopol na násilí (a v tomto případě i na jeho export) v takové míře outsourcoval na kruté soukromníky.

O tom, že by nějaký opoziční poslanec branného výboru Státní dumy interpeloval premiéra ve věci vagnerovců, není známo nic. O existenci opozičních poslanců a interpelací jen o málo více.

BBC nedávno psala o smutných svědectvích obětí nebo pozůstalých, kteří se teď z ruského internetu tu a tam dozvídají, že pachatelé zločinů místo pobytu za mřížemi sdílejí po sociálních sítí svobodná selfíčka. Jde o kriminálníky, které Prigožin & Co. vytáhli z vězení výměnou za naverbování k vagnerovcům.

Oxaně Pechtělevové se v květnu od známých doneslo, že muž odsouzený za vraždu její dcery začal na sociálních sítích zveřejňovat fotografie v maskovaném oblečení a se zbraněmi na pozadí jasné oblohy. Pechtělevová ze sibiřského Kemerova si nejdřív myslela, že jde o nějaký fake, protože vrah Vladislav Kaňus se přece nemohl znenadání ocitnout na svobodě, a už vůbec ne mít přístup ke zbraním. Za mřížemi vězeňského zařízení s přísným režimem měl totiž strávit 17 let za vraždu své bývalé přítelkyně Věry Pechtělevové, kterou trýznil několik hodin, než ji udusil.

Asi měsíc poté, co Oxana Pechtělevová narazila na fotografie vraha své dcery na sociálních sítích, jí přišel dopis od vězeňské správy, který ji pouze informoval, že odsouzený přešel do pravomoci správy jiného regionu. Kam přesně se vrah dostal, se ale Pechtělevové zjistit nepodařilo. Média později došla k závěru, že Kaňus se nechal naverbovat do války na Ukrajině. Za brutální vraždu si tak neodseděl ani půl roku. „Je to výsměch a neúcta vůči nám všem,“ řekla BBC Oxana Pechtělevová.

Bezpráví.

Bývalý ruský žoldnéř z Vagnerovy skupiny je podezřelý z vraždy šesti lidí, pěti mužů a jedné ženy, jejichž těla se našla před několika dny ve spálených domech ve vsi Derevjannoje v Karélii na severozápadě Ruska. Zločin vyvolal celostátní rozruch, napsal podle ČTK místní server Karelia news .

Soud uvalil vazbu na dva podezřelé, sedmatřicetiletého Igora Sofonova, který se nedávno vrátil z války proti Ukrajině, a jeho společníka, osmatřicetiletého Maxima Bočkarjova. Vinu popírají. Oba mají za sebou „obrovskou kriminální minulost“, uvedl portál. S odvoláním na neoficiální zdroje naznačil, že Sofonov byl do války nejspíše naverbován během odpykávání předchozího trestu ve vězení, což by také vysvětlovalo, proč má najednou čistý trestní rejstřík.

Bezpráví.

Více o Prigožinovi

Podle informací ruských úřadů zemřel „Putinův kuchař“. Muž, který začal svou kariéru stejně jako prezident Putin v ruském Petrohradě a jako jeden z mála příslušníků ruské elity se otevřeně postavil Kremlu.

Katastrofa Prigožinova letadla je pravděpodobně jednou a toutéž stranou téže kopějky. Věcný a obvykle dobře informovaný americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že Putin téměř jistě nařídil sestřelení letadla. Ten Putin, který před dvěma měsíci, několik dní po spektakulární vzpouře Vagnerovy armády, přijal delegaci žoldnéřů na tři hodiny v Kremlu. A jak s odstupem sdělil jeho mluvčí, navrhl jí možnosti „dalšího pracovního a bojového uplatnění“.

O zem se ve středu sice roztříštilo „Prigožinovo letadlo“ a „letadlo s Prigožinem“. Ale podle seznamu osob na palubě zahynulo celkem 10 lidí. Včetně dvou pilotů a letušky.

Během červnové vzpoury Putin označil Prigožina za zrádce a hovořil o tvrdém trestu. Údajně začalo trestní stíhání. Vzápětí skončilo. Obžaloba ani soud se nekonaly. Čekalo se, jestli „zrádce“ Prigožin vypadne z okna, nebo pozře šálek radioaktivního čaje. Nakonec zahynul – pravděpodobně byl zlikvidován – spektakulárně. Je to na videu. Byl to vzkaz.

Bezpráví.

Reklama

Doporučované