Hlavní obsah

Video: Pád Prigožinova letadla. Tento typ měl v historii jedinou nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z pádu letadla a z místa nehody.Video: twitter/igorsushko, AP

 

Reklama

Okolnosti havárie letadla, ve kterém podle ruských záznamů cestoval šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, jsou předmětem vyšetřování i spekulací.

Článek

Havarovaný brazilský letoun Embraer Legacy 600, který měl ruskou registrační značku RA-02795, měl v době incidentu namířeno do Petrohradu. Šlo o stejný letoun, který údajně dopravil Jevgenije Prigožina do Běloruska, když se dohodl s Kremlem na ukončení červnové vzpoury vagnerovců, píše server The Warzone.

Ve stejnou dobou byl ve vzduchu i další letoun, který šéf žoldnéřské skupiny používal. Šlo o stroj Embraer Legacy 650 s registrační značkou RA-02748, který přistál v Moskvě. To vyvolalo otázky o tom, ve kterém letadle (jestli vůbec v nějakém) Prigožin ve skutečnosti byl.

Jednou z verzí havárie, o které se široce diskutuje na sociálních sítích a v médiích, je podle BBC možnost sestřelení letadla. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že prověřují veškeré scénáře, včetně chyby pilota, technických problémů a vnějších vlivů, což je podle britského média standardní postup.

Hlavním argumentem zastánců verze o sestřelení je způsob, jakým letadlo padalo k zemi, a poškození patrné na troskách havarovaného stroje. Protiletadlové střely podle BBC zanechávají malé otvory po úlomcích střely. Na videích zveřejněných na sociálních sítích lze ale takové detaily jen těžko rozeznat.

Na základě záběrů padajícího stroje se také zdá, že letadlo před dopadem na zem nehořelo – stroje zasažené protiletadlovou střelou přitom často zachvátí plameny, píše BBC.

Více o Prigožinovi

Podle informací ruských úřadů zemřel „Putinův kuchař“. Muž, který začal svou kariéru stejně jako prezident Putin v ruském Petrohradě a jako jeden z mála příslušníků ruské elity se otevřeně postavil Kremlu.

Brazilský Embraer Legacy 600, který se začal sériově vyrábět v roce 2002 a dosud létá téměř 300 strojů, má velmi dobrou bezpečnostní historii. Podle webu International Aviation HQ měl za více než 20 let provozu pouze jednu nehodu.

K té došlo v roce 2006, kdy jedno z letadel letělo z továrny Embraeru v Brazílii do USA. Na vině byl údajně lidský faktor, a ne mechanická porucha, uvádí odborný server.

Prigožinův stroj údajně při vzletu ani během letu nevykazoval žádné známky potíží, až do nečekaného pádu. Ian Petchenik, který pracuje pro server Flightradar24, uvedl pro agenturu Reuters, že stroj Embraer Legacy 600 provedl v 15:19 SELČ „náhlý vertikální sestup dolů“.

Během asi 30 sekund letoun sestoupil o více než 2438 metrů z předepsané výšky 8534 metrů.

„Ať se stalo cokoliv, bylo to rychle,“ řekl Petchenik a dodal, že před pádem nic nenasvědčovalo tomu, že by s letounem bylo něco v nepořádku.

Reklama

Doporučované