Hlavní obsah

V Srbsku to vře kvůli EuroPride: „Zachraňte naše děti a rodinu“

Foto: Profimedia.cz

Na protestu odpůrců akce EuroPride v Bělehradě nechyběl ani transparent s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Na pozadí napětí se sousedním Kosovem srbský prezident Alexander Vučić oznámil, že jeho země nebude pořádat každoroční pochod LGBT lidí. Pořadatelé a aktivisté se nechtějí podvolit, odpůrci slaví.

Článek

„Jedná se o porušování práv menšin, ale v tuto chvíli je stát pod tlakem mnoha problémů,“ pronesl v sobotu srbský prezident Alexander Vučić. Svými slovy vysvětlil oznámení o tom, že jeho země nebude pořádat akci EuroPride, jejíž pořadatelství jí bylo přiřknuto před třemi lety. Událost na podporu LGBT lidí měla proběhnout od 12. do 18. září a duhový pochod měl Bělehradem projít 17. září.

Srbská vláda byla podle Vučiće pod silným tlakem pravicových skupin a zástupců srbské pravoslavné církve, aby akci zrušila. Na finálním rozhodnutí se však to, jak moc byl jejich tlak silný, podepsat nemělo. „V jeden okamžik prostě nelze zvládnout všechno, tak to prostě je,“ dodal Vučić a připustil, že by se akce mohla konat později.

EuroPride

EuroPride je celoevropská mezinárodní akce, jejíž součástí je „průvod hrdosti“, který každý rok hostí jiné evropské město. Při jeho volbě se zohledňují zkušenosti organizátorů, politický význam akce pro region a jeho vstřícnost k LGBT lidem.

Jedním z hlavních problémů, které měla hlava státu na mysli, je stoupající napětí mezi Srbskem a Kosovem, které se začátkem srpna dostalo i do zahraničních médií. Jeho jádrem byly podmínky pohybu občanů přes společnou hranici zemí. O víkendu se však spor za pomoci zástupců Evropské unie podařilo urovnat. Komplikace v zemi nicméně způsobuje například i energetická krize.

Prezident zrušení události oznámil při jmenování premiérky Any Brnabičové do dalšího funkčního období. Politička je první ženou a také první ženou s lesbickou orientací, jež stojí v čele srbské vlády. Její jmenování v roce 2017 bylo považováno za velký přelom, v následujících letech ji však aktivisté kritizovali za to, že pro podporu LGBT lidí v Srbsku nedělá dost.

Rozhodnutí o zrušení či odložení akce pobouřilo aktivisty i pořadatele akce. Ti se rozhodli pokračovat ve svých plánech a EuroPride chtějí uskutečnit v plánovaném termínu. Podporu jim vyjádřili někteří občané, zahraniční politici i společnost stojící za aplikací Grindr, seznamkou nejen pro homosexuály.

„Právo pořádat Pride bylo Evropským soudem pro lidská práva označeno za základní lidské právo. Jakýkoliv pokus o jeho zákaz je porušením článků 11, 13 a 14 Evropské úmluvy o lidských právech, kterou Srbsko jakožto člen Rady Evropy ratifikovalo,“ stojí ve vyjádření Asociace evropských pořadatelů pride, která akci zaštiťuje.

„EuroPride v Bělehradě zrušen nebude a setkají se na něm tisíce LGBT+ lidí z celé Evropy s LGBT+ lidmi ze Srbska a širšího západního Balkánu. Do místní ekonomiky přinese mnoho milionů dinárů a umožní Srbsku ukázat, že je na cestě stát se progresivní a vstřícnou evropskou zemí. Srbské úřady se musí proti těmto šikanujícím osobám tvrdě postavit a akci ochránit.“

Mohlo by Vás zajímat

Napětí mezi Kosovem a Srbskem si na přelomu července a srpna vyžádalo mezinárodní pozornost. Videa z blízkosti hranic mezi zeměmi, která doprovázely zvuky sirén, se sociálními sítěmi šířila rychlostí blesku:

Spor mezi Srbskem a Kosovem se za pomoci EU podařilo vyřešit. Kosovo je však nyní pro Srby větším tématem, než bývalo, řekl Seznam Zprávám český velvyslanec v Srbsku:

Přestože se duhová akce v září oficiálně konat nemá, do bělehradských ulic v neděli vyrazili její pravicoví a pravoslavní odpůrci.

Protest vedli duchovní tamní pravoslavné církve, podle kterých EuroPride ohrožuje tradiční rodinné hodnoty, a akce tohoto typu by tak měly být zakázány.

„Zachraňte naše děti a rodinu,“ stálo na jednom z transparentů, které v neděli drželi protestující. Nechyběly ani kříže nebo skandování hesel na podporu krajní pravice a nacionalistů. Někteří účastníci dokonce mávali ruskými vlajkami na projev podpory tradičního spojence Srbska, který nyní na východě Evropy vede válku s Ukrajinou.

Reklama

Doporučované