Hlavní obsah

V tajnosti až do konce. Bidenova cesta se plánovala měsíce. Nyní už je v Polsku

Foto: Profimedia.cz

Mnozí členové Bidenova týmu údajně nechtěli, aby se na cestu vydal, protože se obávali o jeho bezpečnost. Na snímku z Kyjeva s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Reklama

aktualizováno •

K riskantní návštěvě Kyjeva, která ovládla informační servis médií, se měl Joe Biden oficiálně rozhodnout až v pátek. O tom, že se na Ukrajinu vydává, bylo předem informováno Rusko. V pondělí večer se Biden přesunul do Polska.

Článek

Mlžení, falešný program a týdny vymýšlení potenciálních scénářů. Bidenova cesta do Kyjeva sice byla historickým momentem, zároveň však zdrojem bolení hlavy nejen pro tým amerického prezidenta.

Měsíce plánování nakonec skončily úspěšně. Šéf Bílého domu v ukrajinském hlavním městě strávil bez úhony pět hodin.

Že se Biden tento týden vydá do Evropy, se vědělo s dostatečným předstihem. Jeho cílem však podle oficiálních zpráv měla být jen dvoudenní návštěva Polska, kde se má setkat se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a s představiteli dalších zemí „bukurešťské devítky“, mezi které patří i Česká republika.

Polsko i přes Bidenovo ukrajinské překvapení nepřijde zkrátka. Americký prezident se tam z Kyjeva přesunul už v pondělí vpodvečer.

Měsíce plánování

Návštěva Varšavy se ale stala jistou „zástěrkou“ a veřejnost nevěděla, že v pozadí se již měsíce plánuje jeho potenciální cesta na Ukrajinu, která brzy dovrší rok od začátku ruské invaze. Několikaměsíční práce pak vyvrcholila minulý pátek, kdy se prezident v Oválné pracovně sešel se členy svého národního bezpečnostního týmu a oficiálně se rozhodl návštěvu uskutečnit.

Podle zástupce poradce pro národní bezpečnost Jona Finera se na plánování podílela kancelář náčelníka generálního štábu, Rada pro národní bezpečnost a Vojenský úřad Bílého domu. Dále k němu přispěl i malý počet úředníků americké tajné služby, Pentagonu a zpravodajské komunity.

Dotáhnout cestu do konce pak měly pomoct také diskuze mezi Bílým domem a nejvyššími patry ukrajinské vlády.

Biden byl podle informací webu CNN v průběhu plánování pravidelně informován o možnostech cesty, včetně nebezpečí, které pro něj představují. Mezi plány se tak prý objevil návrh, podle kterého by navštívil jinou část země, ale i scénář, ve kterém se měl s ukrajinským prezidentem setkat na polských hranicích.

Tyto scénáře však Biden odmítl. Údajně měl dokonce trvat na tom, že pokud by měl někdy jet na Ukrajinu, pojede jen do hlavního města. Podle nejmenovaného zdroje CNN se navíc bál spíše o to, do jaké míry by jeho návštěva mohla ohrozit ostatní, než o své vlastní bezpečí.

Biden v Kyjevě

„V době, kdy se svět připravuje na výročí brutální ruské invaze na Ukrajinu, jsem v Kyjevě, abych se setkal s prezidentem (Volodymyrem) Zelenským a znovu potvrdil náš neochvějný a nezlomný závazek vůči ukrajinské demokracii, suverenitě a územní celistvosti,“ napsal americký prezident Joe Biden ve svém oficiálním vyjádření k nečekané návštěvě Ukrajiny.

Podle Jakea Sullivana, Bidenova poradce pro národní bezpečnost, pak USA jen několik hodin před prezidentovým odletem z „dekonfliktních“ důvodů informovaly o návštěvě samotné Rusko.

Zatloukat až do samého konce

I když možnost, že by se Biden během své evropské návštěvy podíval na Ukrajinu, napadla nejednoho novináře, američtí představitelé poctivě tvrdili opak. Například bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v neděli přesvědčivě ujišťoval, že prezident během své nadcházející cesty do Polska „nemá v plánu“ na Ukrajinu vstoupit.

Bílý dům pak ještě v tentýž den vydal prezidentův veřejný program na pondělí, podle kterého byl prezident stále ve Washingtonu a vycestovat do Polska měl až večer. Ve skutečnosti už ovšem byl na cestě přes oceán.

Letadlo Air Force One odletělo z americké Andrewsovy základny v nedělních 4:15 SELČ. Novináři na jeho palubě nesměli mít u sebe telefony a celou cestu museli držet v tajnosti. To se nakonec i podařilo a divoké spekulace o Bidenovi v Kyjevě se spustily až poté, co se na sociálních sítích objevila videa kolony jedoucí po ulicích hermeticky uzavřeného Kyjeva.

Na možnost, že se do hlavního města Ukrajiny blíží významná návštěva, kterou by nakonec mohl být i sám americký prezident, ovšem již v nedělních pozdních hodinách upozornil český novinář Vojtěch Gibiš. Ten si totiž všiml neobvyklého dění na evropském nebi.

Do Kyjeva Biden dorazil vlakem následujícího dne, a to přibližně v 8 hodin ráno tamního času. Společnost mu kromě ochranky dělá poměrně malý doprovod – již zmiňovaný Sullivan, dále Jen O'Malley Dillonová, zástupkyně personálního ředitele Bílého domu, a Annie Tomasiniová, vedoucí Bidenova cestovního štábu.

Biden je prvním americkým prezidentem, který dorazil na Ukrajinu od návštěvy George W. Bushe v dubnu 2008. Jako viceprezident – za vlády Baracka Obamy – však Biden zemi navštěvoval pravidelně a navázal také blízký vztah s bývalým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Reklama

Doporučované