Hlavní obsah

V Tel Avivu zněly sirény varující před raketovým úderem

Foto: Gal_Rotem, Shutterstock.com

Izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome (ilustrační foto).

aktualizováno •

Hnutí Hamás oznámilo, že zahájilo raketový úder na izraelské hlavní město Tel Aviv. Dle izraelské armády bylo osm až deset raket vypáleno z Rafahu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Tel Avivu se v neděli po mnoha týdnech rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem, píší agentury. Krátce po vyhlášení poplachu ozbrojené křídlo hnutí Hamás oznámilo, že zahájilo rozsáhlý raketový úder na Tel Aviv z Pásma Gazy.

Izraelská armáda uvedla, že osm raket bylo odpáleno z Rafahu, píše server The Times of Israel, který původně informoval o deseti raketách. V oblasti Rafahu na jihu Pásma Gazy vede nyní izraelská armáda ofenzivu. Armáda také informovala, že několik raket se podařilo zničit ve vzduchu.

Menší škody na zemi způsobily úlomky sestřelených raket, píší izraelská média. Dvě ženy se lehce zranily, když spěchaly do protileteckého krytu.

Podle agentury AP je to poprvé za několik měsíců, co se sirény rozezněly v Tel Avivu. Hamás sice v uplynulých měsících útočil na Izrael raketami, jejich dolet nebyl dostatečný, aby ohrozil přímo Tel Aviv.

Podle serveru deníku Haarec se sirény varující před raketovým úderem rozezněly po 13:00 SELČ i na dalších místech ve střední části Izraele. Izraelská média sdílejí fotografie, které podle nich ukazují zásahy protivzdušného systému Iron Dome.

Raketový útok na Tel Aviv přichází v době, kdy se postupně obnovují jednání o příměří a propuštění rukojmích. O záležitosti by podle zdroje agentury AFP měl jednat v neděli večer izraelský válečný kabinet.

Doporučované