Hlavní obsah

V ukrajinské Vinnycji se lidé rozloučili s holčičkou zabitou při ruském útoku

Foto: ČTK

Liza, která měla Downův syndrom, šla ve čtvrtek se svojí matkou k logopedovi, když na město dopadly ruské rakety.

Reklama

Ve Vinnycji se dnes přišli lidé rozloučit do pravoslavného kostela se čtyřletou Lizou, která zemřela při čtvrtečním útoku na toto město v centrální části Ukrajiny.

Článek

„Lizu jsem neznal, ale tohle nikoho nemůže nechat chladným,“ pronesl duchovní ke smutečním hostům v chrámu Proměnění Páně z 18. století. Lizino tělo zatím spočívalo v otevřené rakvi s květinami a plyšáky u nohou. O Lizině pohřbu napsala agentura Reuters.

Liza, která měla Downův syndrom, šla ve čtvrtek zrovna se svojí matkou Irynou Dmytrijevovou k logopedovi, když na město dopadly ruské rakety. Krátce před explozí Iryna zveřejnila na sociálních sítích video, na němž její dcera po cestě s námahou tlačí svůj vlastní kočárek. Lizina 33letá matka utrpěla při útoku těžká zranění a je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Na dnešním pohřbu tak na rozdíl od Lizina otce a babičky chyběla.

Podle ukrajinských úřadů ruské rakety ve čtvrtek ve městě zabily dohromady 24 lidí. Kromě Lizy zemřely také dvě další děti ve věku sedm a osm let.

Po ruském útoku ukrajinští záchranáři zveřejnili fotografie dívčina nehybného těla ležícího na zemi vedle kočárku. Na Lizu zavzpomínala ukrajinská první dáma Olena Zelenská, která se s ní setkala při natáčení vánočního videa. Zveřejněný videozáznam i fotografie obletěly internet a přispěly k rozhořčení světa nad brutalitou války na Ukrajině.

„Víme, že zlo nemůže zvítězit,“ řekl ale dnes duchovní na pohřbu.

Dlouholetá přítelkyně rodiny Dmytrijevových agentuře AP popsala, že Lizina matka se velmi snažila, aby její dcera měla plnohodnotný sociální život. „Chtěla, aby její dítě mělo život se vším všudy,“ vysvětlila Helena Sydorenková. Když začala válka, rodina Dmytrijevových přesídlila z Kyjeva do asi 270 kilometrů vzdálené Vinnycje, kterou lidé až do čtvrtka považovali za relativně bezpečnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované