Hlavní obsah

V Zambii se šíří cholera. Plán na její úplné vymýcení do roku 2025 vázne

Foto: Shutterstock.com

Zambie má problémy se zabezpečením čisté vody pro obyvatele. Ilustrační fotografie

Reklama

Zambie čelí epidemii cholery. Ve vyspělých zemích je úmrtnost jen nízká, v chudých a rozvojových zemích ale může být epidemie nebezpečná.

Článek

Od října bylo v Zambii zaznamenáno přes 15 000 případů cholery. Více než 600 lidí již na nemoc zemřelo. Epidemie řádí zejména v okolí hlavního města Lusaky. Stadion hrdinů s kapacitou přes 60 000, kde se běžně hrají fotbalové zápasy, se změnil v léčebné centrum. V metropoli se o pacienty z celé země stará bezmála tisícovka zdravotníků.

Bakteriální infekce je způsobená kontaminovanou vodou nebo potravinami, strmý nárůst případů proto přišel v říjnu zároveň se začátkem období dešťů. V rozvojových zemích se úmrtnost na tuto nemoc může pohybovat i na úrovni přes 10 procent.

Reportáž BBC upozorňuje na to, že zdravotníci jsou přetížení a nestíhají dostatečně rychle kontaktovat rodiny, aby se rozloučily s oběťmi. Těla jsou totiž i po smrti vysoce infekční a musí být pohřbena ideálně do 24 hodin.

Od roku 1977 se Zambie setkala s epidemií cholery nejméně třicetkrát, přičemž podle charitativní organizace WaterAid je ta současná nejhorší od roku 2017. A to i přesto, že se vláda v roce 2019 zavázala, že nemoc do roku 2025 vymýtí.

Ředitel neziskové organizace WaterAid v Zambii Yankho Mataya uvedl, že vláda svůj cíl nesplní „bez většího navýšení investic a lepší koordinace při řešení hlavní příčiny - nedostatečného přístupu k čisté vodě a důstojné hygieně“.

Výzkum zveřejněný v roce 2019 ukázal, že vysoký počet Zambijců – až 40 procent – žije bez dostatečného množství čisté vody, zatímco až 85 procent jich nemá přístup k řádnému nakládání s pevným odpadem.

Reklama

Doporučované