Hlavní obsah

V Záporožské jaderné elektrárně explodovala ruská mina, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ihor Bondarenko, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna je pravidelně místem ostřelování, z nějž se obviňují ruská i ukrajinská armáda.

Reklama

aktualizováno •

O explozi informovala ukrajinská společnost Enerhoatom. Elektrárna je opakovaně terčem ostřelování, ze kterého se navzájem obviňují ruská i ukrajinská armáda.

Článek

Nedaleko jednoho z reaktorů v Záporožské jaderné elektrárně explodovala ruská mina, napsala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou společnost Enerhoatom. „Podle zdrojů došlo k výbuchu poblíž strojovny čtvrtého (reaktorového) bloku,“ uvedl Enerhoatom, který zařízení provozoval, než ho loni v březnu obsadila ruská armáda.

Ruští vojáci podle agentury řekli pracovníkům, že to byla „jejich vlastní mina, která explodovala“. Enerhoatom uvedl, že ruské síly přeměňují okolí elektrárny na „minové pole“.

„Rusové se však snažili pracovníky „zpacifikovat“ a rychle po sobě zamést stopy, aby to experti MAAE neviděli,“ poznamenala podle deníku The Guardian agentura s odkazem na misi Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která dohlíží na situaci v zařízení.

Největší jaderná elektrárna v Evropě se opakovaně stala terčem ostřelování, z něhož se navzájem obviňují ruská i ukrajinská armáda. Zařízení v současnosti neprodukuje elektrickou energii.

Šest reaktorů elektrárny je nyní odstaveno a elektřinu, která je zapotřebí, aby se zabránilo jejich roztavení, zajišťuje pouze jedno zbývající elektrické vedení.

Na konci března šéf MAAE Rafael Grossi podotkl, že boje v oblasti zesílily, což zvyšuje rizika týkající se elektrárny, která se nachází v těsné blízkosti válečné fronty.

Ostřelování Záporožské jaderné elektrárny

Reklama

Doporučované