Hlavní obsah

V Záporožské jaderné elektrárně odpojili poslední ze šesti reaktorů

Foto: Profimedia.cz

Dvě chladicí věže v areálu Záporožské jaderné elektrárny.

Reklama

aktualizováno •

Provoz elektrárny byl podle jejího ranního sdělení citovaného agenturou Reuters zcela zastaven. Záložní elektrické vedení do ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny bylo obnoveno.

Článek

V Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině byl odpojen poslední ze šesti reaktorů. Oznámila to dnes ukrajinská společnost Enerhoatom.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu upozornila, že situace v elektrárně je kvůli přerušeným dodávkám elektřiny do zařízení mimořádně riziková.

Důvodem problémů je ostřelování zařízení, z nějž se obviňují navzájem Ukrajina a Rusko. Enerhoatom, který je provozovatelem elektrárny, dnes zdůraznil, že okupanti, tedy Rusové, musejí palbu zastavit.

Dnes agentura na twitteru potvrdila ukrajinskou informaci o odstávce posledního funkčního reaktoru a zároveň informovala o zajištění elektřiny nutné k bezpečnému provozu Ruskem okupovaného zařízení.

„Záložní elektrické vedení do ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny bylo obnoveno, poskytuje zařízení elektřinu z vnějšku potřebnou pro chlazení reaktoru a další bezpečnostní funkce,“ napsala MAAE na Twitteru.

Podle oznámení firmy byl reaktor odpojen od elektrické sítě ráno ve 3:41 a začaly přípravy na jeho zchlazení.

Agentura Unian dnes uvedla, že elektrárna byla znovu napojena na elektrickou síť. Elektrárna několik dní pracovala jako ostrov - vyráběla elektřinu jenom pro chlazení posledního z fungujících reaktorů. Jednu linii elektrického vedení se podařilo v sobotu večer obnovit, což umožnilo odstávku posledního reaktoru.

Reklama

Doporučované