Hlavní obsah

Vagnerovci brzy přijdou na Ukrajině o velkou část bojovníků, tvrdí ISW

Foto: Profimedia.cz

Šéf Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin na videu zveřejněném 3. března (ilustrační obrázek).

Reklama

Tisíce trestanců, které v ruských věznicích na podzim naverbovali vagnerovci, brzy opustí válečnou frontu. Podle Institutu pro studium války to hraje do karet Putinovi, který se snaží v Kremlu oslabit pozici šéfa soukromé armády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vagnerova soukromá armáda v příštích týdnech pravděpodobně přijde o většinu trestanců, kteří bojují v jejích řadách, upozorňuje americký Institut pro studium války (ISW). Vyprší totiž jejich šestiměsíční vojenské smlouvy a vězni dostanou slíbenou milost.

Šéf Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin v minulosti svou armádu rozšířil o nezanedbatelný počet vězňů, kteří si odpykávali tresty v ruských věznicích. Slíbil jim, že pokud s nimi půjdou na několik měsíců bojovat proti Ukrajincům, získají svobodu i tučnou odměnu.

Jak upozorňuje britské ministerstvo obrany, které situaci na frontě pravidelně analyzuje, polovina těchto vězňů na Ukrajině padla nebo byla zraněna. Zbytek z nich ovšem za několik týdnů čeká propuštění. Podle rezortu se ho pravděpodobně dočkají. Zprávy, které přichází z Ruska, totiž podle něj naznačují, že Prigožin svůj slib dodrží a naverbované vězně po šesti měsících opravdu propustí.

To, že by se Prigožin pokusil trestance na Ukrajině držet i po tom, co přestane platit jejich smlouva, je podle britského ministerstva nepravděpodobné hned z několika důvodů.

Za prvé, šéf vagnerovců v Kremlu vystupuje jako kritik poměrů v ruské armádě a nedůstojného zacházení s vojáky. Za druhé, tento krok by pravděpodobně mezi trestanci vyvolal silné pobouření.

Vagnerova skupina

  • Vagnerova skupina byla poprvé vyslána do akce v roce 2014 během anexe Krymu. Rusko konstantně popírá, že má jakékoliv vazby na tuto organizaci, avšak mnohá vyšetřování ukázala opak.
  • Jedná se o žoldáckou polovojenskou organizaci, která čítá asi pět tisíc vojáků, jak píše BBC. Její zakladatel Dmitrij Utkin, řečený Vagner, byl známým sympatizantem nacistické ideologie.
  • Militantní skupina se účastnila ruských vojenských operací na Krymu, v Africe, v Sýrii, v Mali a také na Ukrajině. Skupina čelí mimo jiné obviněním ze strany OSN z násilí páchaného na civilistech v Mali. Aktuálně se prošetřují její aktivity na Ukrajině, přičítá se jí např. masakr civilistů v Buče.

Pokud se naplní předpoklady britského ministerstva, z válečné fronty zmizí tisíce trestanců, kteří byli naverbováni během podzimu loňského roku. Podle něj hromadný odchod trestanců výrazně zhorší nedostatek vojáků, se kterým se vagnerovci potýkají od doby, kdy jim Kreml zakázal nabírat nové členy v ruských věznicích.

Kolik vězňů v řadách Vagnerovy skupiny bojuje, zůstává nejasné. Agentura Reuters ovšem nedávno poukázala na údaje ruské vězeňské služby z listopadu, které ukázaly, že jen za 4 měsíce klesl počet ruských vězňů o více než 20 tisíc. Jedná se o největší pokles, který země zaznamenala za posledních deset let.

Mocenský boj

Institut pro studium války se domnívá, že to s propuštěním trestanců, kteří na Ukrajině za vagnerovce odsloužili šest měsíců, není jen tak a za vším stojí mocenské hry uvnitř Kremlu.

O tom, že bude ruský prezident trestancům, kteří se zapojili do speciální vojenské operace na Ukrajině, jak Rusko plnohodnotnou invazi do sousední země nazývá, udělovat milost, informoval Kreml koncem února.

Ukrajinská ofenziva se blíží

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

Podle ISW tak učinil zcela úmyslně – aby motivoval trestance z řad vagnerovců k tomu, aby frontu opustili ihned po tom, co jim vyprší smlouva. Putinovým hlavním cílem přitom bylo dále oslabit Vagnerovu armádu a potlačit Prigožinův rostoucí vliv uvnitř Kremlu.

Jak popisuje ISW, oznámení o udělování milostí časově odpovídá době, kdy se Putin definitivně rozhodl distancovat od šéfa vagnerovců Prigožina. To bylo v polovině ledna krátce po pádu města Soledar nedaleko Bachmutu v Doněcké oblasti.

Zprávy o očekávaném snížení stavů Vagnerovy armády přichází krátce po tom, co Prigožin oznámil, že se jeho jednotky probojovávají hlouběji do ukrajinského města Bachmut, připomíná server Yahoo News. Vagnerovci na místě údajně ztrácí vojáky pětkrát rychleji než ukrajinská armáda, Prigožin však tvrdí, že se jeho muži přibližují ze tří stran a že dobytí města „otřese světem“.

Reklama

Doporučované