Hlavní obsah

Vánoce na Ukrajině: Potemnělou zemí září vánoční stromky

Foto: Getty Images

Vánoční výzdoba v Kyjevě.

Reklama

Na Štědrý den se završí deset měsíců, po které už trvá ruský útok na Ukrajinu. Země, jež Vánoce slaví spíše podle pravoslavného kalendáře, se pravidelně ve vánočním období pyšnila bohatou výzdobou. To letos neplatí.

Článek

Dříve se v poslední prosincové týdny oblékaly ulice ukrajinských měst do slavnostního hávu. Jenže ruská agrese, která začala 24. února, se odrazila i na tomto aspektu veřejného života. „Pálit“ cennou energii na vánoční výzdobu ve městech pravidelně bojujících s výpadky proudu zkrátka nedává smysl. Ovšem nechat si Putinovou armádou vzít kouzlo Vánoc také ne.

A tak je ukrajinská vánoční výzdoba letos velmi skromná. Ale – je.

Na následujících snímcích se můžete podívat, jak to až do letošního roku ve vánočním čase na Ukrajině obvykle vypadalo, a srovnat si obrázky s letošní realitou.

Foto: Getty Images

Vánoční výzdoba v Kyjevě v roce 2020.

Foto: Getty Images

Vánoční atmosféra v Kyjevě v roce 2021.

Vzhledem k podmínkám války a energetické krizi způsobené soustředěnými ruskými útoky na infrastrukturu je letošní vánoční výzdoba Kyjeva o mnoho skromnější.

Foto: Profimedia.cz

Kyjev po výpadku proudu 13. prosince. Ničivé údery uvrhávají zemi do temnoty a chladu.

Foto: Getty Images

Město Boroďanka v Kyjevské oblasti na snímku z 9. listopadu.

Letošní vánoční výzdoba Kyjeva je spíše symbolická. Osvětlení kyjevského stromku je napájeno elektřinou vyrobenou generátorem.

Foto: Getty Images

Vánoční stromeček na Sofijském náměstí v centru Kyjeva měří 12 metrů a je ozdoben mírovými holubicemi.

Foto: Getty Images

Příležitostně svítí stromeček v ukrajinských barvách, vyfoceno 19. prosince.

Rozsáhlé ruské útoky na energetickou infrastrukturu způsobují na hodiny až týdny výpadky proudu po celé Ukrajině. Lidem to znepříjemňuje i ty nejběžnější činnosti, jako třeba nakupování.

Plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu trvá deset měsíců. Podle odhadů zahraničních expertů způsobila desetitisícové ztráty v řadách ukrajinské i ruské armády, vyžádala si životy tisíců ukrajinských civilistů a miliony dalších Ukrajinců vyhnala z domovů.

Foto: Getty Images

Vánoční výzdoba ve Lvově v roce 2019.

Foto: Getty Images

Pohled do kavárny s vánoční atmosférou, Lvov, 2020.

Po celé Ukrajině vznikají „stanice nezlomnosti“. Stát je buduje kvůli ruským úderům, které nemilosrdně ničí ukrajinskou infrastrukturu. Speciální úkryty slouží všem, kteří potřebují elektřinu, vodu a teplo.

Bez ohledu na to, že je Ukrajina ve válce, snaží se vedení Charkova, druhého největšího města Ukrajiny, vytvořit aspoň částečně vánoční atmosféru. Ozdobený strom letos stojí na bezpečném místě v podzemním vestibulu jedné ze stanic metra.

Foto: Getty Images

Vánoční stromeček v metru v Charkově, 19.prosince. Metro slouží jako úkryt při raketových útocích na město.

Foto: Getty Images

Vánoční světla v Charkově v roce 2020.

Charkov byl zejména v první fázi války častým terčem ruských raketových a dělostřeleckých úderů.

Foto: Profimedia.cz

Zničená vánoční dekorace a supermarket v Charkově, vyfoceno 30. dubna 2022.

Město Mariupol na východě Ukrajiny je plně v rukou ruských okupantů. Jak to tam momentálně vypadá, nelze zjistit. Satelitní snímky z konce listopadu odhalily, že Rusko zde postavilo základnu a rozbombardované domy srovnalo se zemí.

Foto: Getty Images

Vánoční trh v Mariupolu na Ukrajině 13. ledna 2022.

Reklama

Doporučované