Hlavní obsah

Ve Francii zkracují dobu izolace, kvůli omikronu se bojí o chod ekonomiky

Foto: Profimedia.cz

Fronta před lékárnou v Paříži (ilustrační foto).

Reklama

Místo deseti dní jen týden. Ve Francii se od pondělí zkrátí doba izolace pro lidi s pozitivním testem na koronavirus, a to bez ohledu na to, jakou variantou viru se nakazili. Podmínkou je ale dokončené očkování.

Článek

Změnu v neděli oznámil francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Francie tak následuje Spojené státy, které zkrátily dobu izolace tento týden. Má se tím předejít nedostatku práceschopných zaměstnanců a tím pádem poškození průmyslu, upozorňuje agentura Reuters.

„Izolace by mohla být zrušena po pěti dnech v případě negativního testu. Nenaočkovaní lidé se budou muset izolovat po dobu 10 dní, ale bude pro ně platit možnost ukončit izolaci po sedmi dnech, pokud mají negativní test,“ řekl francouzský ministr v rozhovoru pro list Journal du Dimanche.

Nově nebude ve Francii povinná karanténa pro ty kontakty nakažených, kteří jsou plně naočkovaní. Podmínkou je dodržování opatření, zejména nošení roušky v interiérech i exteriérech, a také pravidelné testování.

Nová pravidla izolace ministr odůvodňuje nutností zabránit „destabilizaci společenského a ekonomického života“. Změna pravidel je možná jen díky vysoké proočkovanosti, dodal politik.

Podle Vérana je nová varianta omikron natolik nakažlivá, že ji není možné zastavit bez zavedení přísného lockdownu. Francie už pociťuje dopady šíření omikronu, když v posledních dnech zaznamenává více než 200 tisíc nových případů nákazy za 24 hodin.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek v silvestrovském projevu obyvatele země varoval, že nejbližší týdny budou složité. Nicméně věří, že letošek možná bude rokem, kdy Francie vyjde z pandemie.

Od pondělka budou muset ve Francii děti od šesti let nosit ve veřejné dopravě ochranu nosu a úst; dosud se tato povinnost týkala dětí od jedenácti let. Dopravní společnosti nebudou nově smět ve svých vozidlech prodávat jídlo a pití.

Reklama

Související témata:

Doporučované