Hlavní obsah

PCR test pro každého, kdo přijede do Británie. Omikron potvrdilo i Německo

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson oznamuje nová opatření po odhalení varianty omikron v zemi.

Reklama

aktualizováno •

Každý, kdo přijede do Británie, bude muset do druhého dne podstoupit PCR test na koronavirus. Londýn tak reaguje na výskyt prvních dvou případů varianty omikron. Dva nakažené potvrdilo i Německo.

Článek

Lidé přijíždějící do Británie se budou muset izolovat, dokud neobdrží negativní výsledek PCR testu. České ministerstvo zahraničí předpokládá, že opatření bude platit od pondělí, ale přesný termín zatím nemá potvrzený, jak napsal na Twitteru šéf diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

Premiér Boris Johnson po potvrzení prvních dvou případů varianty omikron v zemi oznámil také plán zpřísnit opatření v obchodech a veřejné dopravě, kde budou povinné roušky. Zároveň ohlásil, že veškeré blízké kontakty lidí nakažených omikronem se budou muset na 10 dní izolovat, a to bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní.

Britský premiér zdůraznil, že veškerá opatření můžou šíření varianty koronaviru s označením omikron pouze zpomalit, nikoli zastavit. „Nevíme, jak efektivní budou proti nové variantě naše vakcíny. Máme ale dobré důvody věřit, že alespoň nějakou míru ochrany nám poskytnou,“ prohlásil podle BBC Johnson, který bez dalších podrobností oznámil i plán zrychlit přeočkování proti covidu-19. Premiér prý stále věří, že letošní Vánoce budou lepší než ty loňské.

Britský ministr Sajid Javid předtím podle BBC řekl, že Agentura pro zdravotní bezpečnost odhalila dva případy nové varianty omikron v Chelmsfordu a Nottinghamu. Oba případy spolu podle něj souvisí.

Tito dva jedinci jsou v izolaci společně s dalšími členy svých domácností. Britové je dále testují a trasují. Oba byli předtím v jižní Africe, odkud se nová varianta šíří.

„Minulou noc jsem byl kontaktován britským úřadem pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). Byl jsem informován, že detekovali dva případy této nové varianty omikron ve Spojeném království. Jeden v Chelmsfordu, druhý v Nottinghamu,“ sdělil Javid.

Omikron se šíří do dalších zemí

Novou variantu koronaviru už v pátek jako první v Evropě potvrdila Belgie. Varianta Omikron byla identifikována také v Jihoafrické republice, Botswaně, Hongkongu a Izraeli.

První případ objevilo i Česko. PCR test potvrdil variantu viru u ženy z Liberce, která se vrátila z Namibie a později to potvrdil i další, důkladnější, test. Ještě se čeká na výsledek analýzy národní referenční laboratoře.

V Německu potvrdili dva případy varianty omikron v Mnichově. Podle bavorského ministra zdravotnictví Klause Holetscheka oba nakažení přistáli na mnichovském letišti ve středu a teď jsou v izolaci, píše server Deutsche Welle. Podezření se objevilo také v Hesensku u člověka, který se vrátil z JAR, informoval regionální ministr zdravotnictví na twitterovém účtu. Ještě se ale čeká na potvrzení.

Omikron se vyskytl také v Itálii. „Pozitivní vzorek byl odebrán pacientovi z Mosambiku,“ uvedl v prohlášení Italský zdravotnický ústav. „Pacient a členové jeho rodiny jsou v dobrém zdravotním stavu,“ dodal.

Úřady v rakouské spolkové zemi Tyrolsko oznámily, že mají podezření na variantu omikron u člověka, který se vrátil z jižní Afriky a měl pozitivní test na koronavirus. Nakažený se od návratu před třemi dny zdržoval téměř výhradně doma a v současné době nemá žádné příznaky, sdělily úřady. Podezřelé případy zaznamenalo rovněž Nizozemsko.

O nové variantě koronaviru informovala ve čtvrtek jako první Jihoafrická republika. Světová zdravotnická organizace (WHO) variantu v pátek označila ji za znepokojivou. Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu.

Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami.

Řada zemí kvůli nové variantě koronaviru omezuje vstupy na svá území. Británie tak učinila už ve čtvrtek v případě JAR a některých sousedících zemí. Dnes Londýn omezil rovněž cesty z Malawi, Mosambiku, Zambie a Angoly - občané Británie anebo lidé s dlouhodobým pobytem se budou muset po návratu z těchto zemí uchýlit na deset dní do karantény. Cizinci budou mít vstup do Británie zakázán, informovala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované