Hlavní obsah

Velvyslancem USA v Praze má být investor Bijan Sabet

Foto: Profimedia.cz

Bijan Sabet (nalevo) při konferenci deníku The New York Times v roce 2013.

Reklama

Prezident Spojených států Joe Biden dnes navrhl amerického investora Bijana Sabeta na post velvyslance v České republice.

Článek

Spolu s dalšími jmény nominovaných na velvyslanecké posty v jiných zemích to v prohlášení oznámil Bílý dům. Nominace ještě musí schválit americký Senát. S demokraty si je ovšem ideově blízký, podporuje je také finančně. O možné nominaci Sabeta informovaly na konci června Lidovky.cz.

Třiapadesátiletý Sabet je spoluzakladatelem a generálním partnerem společnosti Spark Capital, která se zabývá rizikovým kapitálem. Předtím pracoval jako vedoucí pracovník v řadě začínajících technologických společností v Silicon Valley, Kalifornii a Massachusetts. Stál také u začátků sociálních sítí Twitter nebo Discord.

Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Bidena vzdá.

Od té doby je post velvyslance Spojených států v Praze neobsazený. King byl v pořadí devátým ambasadorem USA v Česku. Úřadu se ujal v prosinci roku 2017 po právníkovi Andrewovi Schapirovi, se kterým neměl dobré vztahy prezident Miloš Zeman. Na nejvyšší diplomatické funkci USA v Česku tak je od března Mike Dodman, který má funkci chargé d’affaires.

Kdo je Bijan Sabet?

Přečtěte si více o výměně na postu velvyslance USA v Česku.

„Jsme potěšeni, že prezident Biden oznámil záměr nominovat Bijana Sabeta jako velvyslance v České republice. Demonstruje to silné přátelství mezi Spojenými státy a Českou republikou. Nominaci teď musí schválit americký Senát,“ uvedla na Twitteru americká ambasáda v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované