Hlavní obsah

„Věřila, že může jít domů sama.“ Británie drží pietu za další zavražděnou ženu

Foto: Profimedia.cz

Květiny přinesené 2. 7. 2022 při pietě ve východním Londýně za zavražděnou Zaru Aleenaovou.

Reklama

V sobotu se po celé Británii uskutečnily piety za zavražděnou Zaru Aleenaovou. Zemřela při cestě domů podobně jako další ženy v minulých letech. Britská společnost si stěžuje, že vláda i přes sliby nedělá pro bezpečnost žen dost.

Článek

Zara Aleenaová se vracela domů po noci strávené venku. Byla neděle ráno na konci června, když ji ve čtvrti Ilford ve východním Londýně napadl muž, kterého neznala. Později večer podlehla zraněním v nemocnici.

„Věřila, že žena by měla mít možnost jít domů pěšky. Teď jsou její sny zničeny a budoucnost brutálně ukradena,“ uvedla v prohlášení jménem rodiny její teta Farah Naz. Policie začátkem tohoto týdne obvinila z vraždy, loupeže a pokusu o znásilnění Aleenaové Jordana McSweeneyho, který teď čeká na soud.

„Je 2. července, letos zemřelo téměř 60 žen. Hanba naší společnosti, hanba našim politickým představitelům, že si mysleli, že už se to nestane,“ řekla při sobotní pietě podle deníku The Guardian Anjum Mouj, spolupředsedkyně londýnského projektu pro ochranu černošských žen.

Starosta hlavního města vyjádřil znepokojení nad případem a slíbil, že učiní kroky vedoucí ke zlepšení bezpečnosti. „Musíme skoncovat s pohromou mužského násilí, které bere životy žen. Jsem odhodlán učinit naše město tím nejbezpečnějším, jaké jen může být,“ reagoval na vraždu Aleeanové starosta hlavního města Sadiq Khan na twitteru.

„Epidemie násilí na ženách“

Rodina odkazovala na případy dalších mladých žen zavražděných v posledních několika letech v Londýně. „Bohužel Zara není jediná, komu cizí člověk vzal život. Ženy by měly být v našich ulicích v bezpečí. Byla v srdci své komunity, 10 minut od domova,“ uvedla v prohlášení.

Loni v březnu zemí otřásla vražda Sarah Everardové, kterou po cestě domů unesl a později zavraždil policista Wayne Couzens. Případ rozproudil debatu o bezpečnosti žen v Británii a z řad tamních politiků i královské rodiny se ozývaly hlasy vyzývající ke zlepšení situace. Britská společnost, zejména její ženská část, vyšla několikrát do ulic na protest proti násilí na ženách a následně i jednání policie.

„Když jsme zorganizovali pietu pro Sarah Everardovou, připadalo mi to jako bod obratu. Premiér za ni zapálil svíčku na Downing Street a politici ze všech stran říkali ‚už nikdy‘. Ale po více než roce byly všechny změny jen kosmetické,“ napsala ve svém komentáři pro britský Guardian zakladatelka advokátní skupiny Reclaim These Streets Anna Birley.

Několik měsíců po smrti Everardové byla zavražděna další žena. Sabina Nessová se měla sejít s kamarády v jihovýchodním Londýně. Cesta parkem jí měla trvat asi pět minut, ale nikdy ji nedokončila. Její tělo pak našel náhodný kolemjdoucí v hromadě listí. V zemi se tak začalo mluvit o genderově motivovaném násilí na ženách.

Britská policejní inspekce zveřejnila po vraždě Everardové zprávu, která nazvala násilí páchané na ženách epidemií. Zjistila, že v Británii je žena v průměru zavražděna mužem každé tři dny.

Jednání britských úřadů je ale podle organizací nedostatečné. „Je tu spousta hezkých slov, strategií, vyhodnocovacích zpráv, odborných rad, opatření i zákonů – skutečný problém ale tkví v tom, že mezi slovy a činy je velká propast. Skvěle sepsané dokumenty se nedaří implementovat, za což se nedaří hnát lidi k odpovědnosti. Změnit by se měl hlavně celkový přístup k ženám a kultura ve státních orgánech,“ řekla v rozhovoru pro SZ Heather Harveyová z organizace Nia, která poskytuje služby obětem násilí na ženách a věnuje se fenoménu „femicidy“. Úřady podle ní často ženám nevěří nebo zlehčují jejich zkušenost.

Reklama

Související témata:

Doporučované