Hlavní obsah

Vězněná Íránka píše Čechům: Váš krok je matoucí a demoralizující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: tolga ildun, Shutterstock.com

Fotografie z akce na podporu íránských žen v tureckém Istanbulu, říjen 2022.

Reklama

aktualizováno •

Dopis z neblaze proslulé teheránské věznice Evin dostal před několika dny český velvyslanec při OSN Václav Bálek. Íránská disidentka se ptá, jak mohl dopustit, aby Írán předsedal Sociálnímu fóru Rady OSN pro lidská práva.

Článek

Sociálnímu fóru Rady OSN pro lidská práva bude 2. a 3. listopadu předsedat Alí Bahreiní, velvyslanec a stálý zástupce Íránské islámské republiky. Členským zemím světové organizace to v dubnu oznámil český velvyslanec při OSN Václav Bálek, který je pro letošek předsedou Rady pro lidská práva.

Zasedání fóra se bude zabývat příspěvkem vědy, technologií a inovací pro lidská práva, včetně obnovy lidských práv po pandemii koronaviru.

Alí Bahreiní byl jmenován do funkce předsedy Sociálního fóra, přestože Rada pro lidská práva ve svém prohlášení vyjádřila hluboké znepokojení nad vlnou poprav v Íránu a prohlásila, že íránská vláda průměrně popravuje deset osob týdně, což označila za „strašlivé“.

Protesty za ženská práva v Íránu

Skupina významných afghánských a íránských žen podporuje kampaň vyzývající k uznání genderového apartheidu jako trestného činu podle mezinárodního práva.

Český velvyslanec ho jmenoval, přestože pravidelné zprávy zvláštního zpravodaje OSN ukazují, že íránská vláda porušuje lidská práva v různých oblastech a porušuje i mezinárodní závazky, které přijala ve vztahu k dodržování občanských a politických práv. I proto byla íránská vláda opakovaně kritizována orgány a institucemi OSN.

Vyšetřování krutého potlačování protestů

Minulý rok členové Rady pro lidská práva ve vzácné shodě hlasovali pro zřízení vyšetřovací komise, která se má zabývat krutým potlačováním protestujících v Íránu. Členové komise ženských práv OSN také odmítli členství Íránu kvůli ignorování práv žen. Lidskoprávní aktivisté upozorňují na jmenování velvyslance Bahreiního a upozorňují, že je zástupcem íránského vůdce, který je zodpovědný za porušování práv íránského lidu.

Kritici zmiňují případy, jako je bránění lidem ve včasném přístupu k očkování proti koronaviru, zabíjení, zranění a zmrzačení stovek osob a zatýkání tisíců lidí kvůli mírumilovným protestům, stejně jako popravu čtyř protestujících na základě nejasných a nespravedlivých rozsudků.

Michelle Bacheletová, vysoká komisařka OSN pro lidská práva, vyzvala členské země Rady, aby se postavily proti jmenování Bahreiního do funkce předsedajícího na listopadovém shromáždění.

„Islámská republika je bezpochyby jedním z největších porušovatelů lidských práv na světě. Pouliční masakry, rozsáhlé popravy, mučení protestujících a kritiků ve vězeních, napadení a zneužívání protestujících žen v revolučním hnutí, to jsou jen části závažného porušování lidských práv v Islámské republice, o kterém mám jako svědek dokumenty a důkazy z věznice Evin,“ napsala českému diplomatovi vězeňkyně Mohammadiová.

„Vážený předsedo, nedávný krok Rady pro lidská práva je protichůdný, matoucí a demoralizující,“ píše íránská disidentka Bálkovi a žádá ho, aby se „okamžitě a významně zasadil o odstranění Islámské republiky z předsednictví na Sociálním fóru“.

„Předsednictví Sociálního fóra vychází z návrhů regionálních skupin OSN a zohledňuje přitom princip regionální rotace,“ argumentuje Ministerstvo zahraničí. „Pro letošní ročník Sociálního fóra rozeslal předseda Rady OSN pro lidská práva (RLP) začátkem dubna všem regionálním skupinám dopis, v němž je vyzval k předložení nominací na funkci předsedajícího Sociálního fóra. Předseda RLP obdržel jedinou nominaci od asijsko-pacifické regionální skupiny, která navrhla p. Alí Bahreiního, stálého představitele Íránu při OSN. Žádná jiná nominace nebyla předložena žádnou jinou regionální skupinou,“ napsal Seznam Zprávám resort. „Jmenování není iniciativou nebo volbou předsedy Rady pro lidská práva, ale jeho procedurální povinností vyplývající z pravidel, kterými je vázán, navazující na nominaci členských států OSN,“ dodává Mariana Wernerová z tiskového odboru Ministerstva zahraničí.

Aktualizovali jsme o stanovisko Ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované