Hlavní obsah

Video: „Anděl vojáků“ padl. Zdravotnice zahynula při převozu raněných

Bez komentáře: Záběry z února, které zachycují Janu Rychlickou při práci v polní nemocnici v Bachmutu. Video: AP

 

Reklama

Na začátku března dorazila v Bachmutu ke zraněným vojákům sanitka. Při převozu však dostala zásah. Uvnitř vozu zahynula devětadvacetiletá zdravotnice Jana „Yara“ Rychlická, které vojáci přezdívali Anděl.

Článek

Ukrajinka Jana Rychlická sloužila u ukrajinské 93. mechanizované brigády, která brání Bachmut před invazními silami.

Pracovala v polní stabilizační stanici, kam jsou ranění převezeni přímo z fronty. Na místě se jim dostane prvního ošetření a podle závažnosti zranění putují buď do nemocnice, nebo zpět na bojiště, píše server Ukrajinská pravda.

Štáb agentury AP se svolením ukrajinské armády na konci února v této stabilizační stanici natáčel a zachytil realitu, v níž tamní zdravotníci pracují. V úvodním videu je zachycená i Jana Rychlická se svým specifickým účesem z copánků, jak pomáhá vojákům.

Mnoho jejích spolubojovníků a přátel na ní teď vzpomíná jako na člověka, který opakovaně riskoval život, aby pomohl ostatním a přispěl k vítězství Ukrajiny, uvádí ukrajinský server TSN.

„Stabilizační bod je místo, kde jsou zranění obvazováni a připravováni na dlouhou cestu k lékařům. Nedokážu ani pochopit proud zraněných, který byl v Bachmutu. Nicméně, když jsem se zeptala, jak to jde, (Yana) odpověděla: ‚Bavím se, ještě v jednom kuse‘. Bylo to několik hodin předtím, než se jejich evakuační vozidlo dostalo pod palbu,“ vzpomíná Tetiana Zenartová.

Rozhovor s Čechem od Bachmutu

Honza pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků, ale také „sbírá“ na bojišti raněné. I při tom rozhodují vteřiny. „Po třech minutách jsou schopni vás zaměřit a udělat první nástřel. Druhým už vás mají,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Je to temný den pro všechny zdravotníky a bojovníky, kterým pomáhala. Pomstíme se. Klidně, s chladným vztekem uvnitř, budeme dál dělat svou práci,“ cituje Pravda dalšího dobrovolníka Valerije Baginského.

Vadym Pavlov, redaktor regionálního zpravodajského serveru Vinnycja a zároveň dobrovolník, vzpomněl na její přezdívku mezi vojáky. „Párkrát jsem se s ní setkal. Na frontě jí říkali ‚Anděl vojáků‘. Odpočívej v pokoji,“ stojí v jeho vzkazu.

Jana Rychlická pracovala před válkou v pojišťovně. V prvních dnech invaze se rozhodla pomáhat jako dobrovolnice. Následně se přihlásila do ukrajinské armády.

Její rodiče odmítli sbírku, kterou pro ně přátelé Jany uspořádali. Požádali, aby se vybrané peníze daly na potřeby ukrajinských ozbrojených sil.

„Je to poslední sbírka Jany, která nás naučila, že neexistují nemožné cíle. Často své sbírky podepisovala nápisem ‚na pomstu‘,“ vzpomíná Tetiana Zenartová.

Jde v krátké době o další útok na zdravotníky. Na začátku února v Bachmutu stala terčem přistavená sanitka, která přijela ošetřit zraněnou ženu. O pár minut později dostala zásah, Rusové zde použili zákeřnou taktiku „dvojího úderu“ (více zde).

Navzdory četným útokům na zdravotníky a nemocnice v průběhu války Rusko opakovaně popírá, že by úmyslně útočilo na civilní cíle.

Reklama

Doporučované