Hlavní obsah

Video: Bez kalhot. Bavorští policisté provokativně protestují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Bavorská policie upozorňuje ve videu na nedostatek uniforem.Video: DPolG-TV, Youtube.com

 

Reklama

Na některé části uniforem musí čekat i několik měsíců. „Od roku 2020 jsme se téměř vůbec nebavili o nedostatcích v kvalitě uniforem, ale spíše o nedostatku dostupnosti uniforem.“

Článek

Bavorská pobočka Německého policejního odborového svazu (DPolG) dala veřejně najevo frustraci nad chybějícími uniformami.

Ve videu, které svaz zveřejnil na YouTube, se dva policisté ve služebním voze baví o oblečení.

„Jak dlouho čekáš?“ ptá se policista kolegyně.

„Čtyři měsíce. A ty?“

„Šest měsíců,“ zní odpověď. Následně dvojice vystoupí z policejního vozu a odchází bez kalhot.

Jürgen Köhnlein, předseda bavorské pobočky DPolG, tvrdí, že to, co může vypadat jako špatný aprílový vtip, ve skutečnosti není k smíchu. A chronický nedostatek uniforem přirovnává ke ztrátě respektu k policistům.

„Policejní síly v Bavorsku se ‚svlékají‘ a doslova by mohly zůstat bez kalhot,“ cituje ho Deutsche Welle.

Podle Köhnleina se na 21 různých položek uniformy – čepice, bundy či kalhoty – čeká i několik měsíců. Pokud jsou vůbec k dispozici, upozorňuje server Süddeutsche Zeitung.

Svaz žádá bavorské ministerstvo vnitra, aby problém okamžitě řešilo, i kdyby to znamenalo další náklady. „Od roku 2020 jsme se téměř vůbec nebavili o nedostatcích v kvalitě uniforem, ale spíše o nedostatku dostupnosti uniforem.“

Mluvčí resortu problém připustil. Na vině je podle něj rozpad dodavatelského řetězce. Problémy se týkají zejména víceúčelových kalhot. Na výpadky dodávek měla podle úřadů vliv pandemie koronaviru, ale i válka na Ukrajině.

Do roku 2030 proto chtějí mít v Bavorsku nové logistické centrum, které zabezpečí, aby se vnitro a policie méně spoléhaly na dodavatele zvenčí.

Ministerstvo nicméně tvrdí, že státní policie v žádném případě není omezena ve výkonu svých povinností. A když nejsou k dispozici konkrétní uniformní prvky, mohou být použity jiné součásti.

„Jaký dojem musí mít noví policisté, když jsou nuceni absolvovat svůj výcvik v ‚civilním oblečení‘ místo toho, aby jim byla poskytnuta uniforma?“ ptá se Köhnlein.

Mohlo by vás zajímat

Španělskou politikou hýbe incident, k němuž došlo minulý pátek v madridské multikulturní čtvrti Lavapiés. Policie tam – podle kritiků neadekvátně – zasáhla proti dvojici migrantů.

Reklama

Doporučované