Hlavní obsah

Video: Rasismus v uniformě? Španěly pobouřil zákrok policie vůči migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí. V madridské multikulturní čtvrti Lavapiés zasahovala policie proti dvěma mužům. Video: twitter/Serigne_Mbaye_

 

Reklama

Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že policejní zásah ve čtvrti Lavapiés důkladně prověří.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Španělskou politikou hýbe incident, k němuž došlo minulý pátek v madridské multikulturní čtvrti Lavapiés.

Policie tam - podle kritiků neadekvátně - zasáhla proti dvojici migrantů. Důvodem bylo podezření, že kradli v obchodě, napsal španělský deník El País.

Na videu, které natočil jeden z přihlížejících, je vidět potyčka, při níž se policista na zemi snaží zpacifikovat jednoho muže. Hned vedle stojí další muž, na něhož zaútočí druhý z policistů. Napadený se snaží před ranami krýt.

Podle policejních zdrojů, které cituje El País, vyjela hlídka na náměstí Lavapiés kvůli hlášení, že se před místním supermarketem skupina lidí chová násilně. Po příjezdu policisté rozdělili přítomné do dvou skupin, přičemž někteří se měli vzpírat identifikaci. „Policista byl nucen jednoho z nich zpacifikovat a požádat o posily,“ uvádí policejní zdroje.

Při zásahu byl poničen policejní vůz a zraněn zasahující policista. Jeden ze zadržených u sebe údajně měl drogy.

„Brutalita s rasistickými rysy“

Asociace SOS Racismo Madrid tvrdí, že podobné výjevy nejsou v Lavapiés ničím neobvyklým, ale málokdy dojde k podání stížnosti proti zásahu nebo ke zveřejnění záběrů na sociálních sítích.

Proti zásahu už vystoupily levicové politické strany Podemos, Sumar nebo Más Madrid. Ty už na neděli svolaly protesty, kterých se účastnilo zhruba 350 lidí, píše britský server The Guardian.

Generální tajemnice strany Podemos Ione Belarra volá po odstoupení ministra vnitra. „Během všech těchto let neudělal jediný krok k ukončení policejní brutality s rasistickými rysy, což jsme viděli minulý týden v Lavapiés,“ řekla v pondělí.

Serigne Mbayé, který má v Podemos na starosti problematiku rasismu, pro El País potvrdil, že napadená dvojice podá stížnost a žádost o záznamy z bezpečnostních kamer, aby získali celou posloupnost událostí. „Poskytujeme jim veškerou emocionální a právní podporu. To, co se stalo, je pro ně šok. Nejde jen o policejní násilí, je to psychicky velmi náročné,“ uvedl.

Muži se prý zatím nechtějí vyjadřovat veřejně, podle Mbayého se ale vše stalo poté, co se pokusili nakoupit v supermarketu. „Jsou to dva muži, kteří se účastní skupiny, jež rozdává jídlo dětem ve čtvrti a provádí sociální akce. Chtěli koupit snídani a sendviče a zaplatit kartou, ale řekli jim, že jen v hotovosti. Zaplatili a odešli,“ řekl.

O několik bloků dál je zadržela policie pro podezření, že v obchodě kradli. Muži se hájí, že řádně vše zaplatili.

Vnitro: Vše prošetříme

V pondělí na incident reagoval starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida, který policii vyjádřil podporu. „Pokud není žádný důkaz, mám naprostou důvěru v bezpečnostní síly. Musíme si počkat na zprávu a případné důsledky, které z toho mohou vyplývat,“ řekl po návštěvě sportovního centra ve čtvrti Salamanca.

Ministerstvo vnitra pak uvedlo, že prověří, co se stalo, a odpovídajícím způsobem zareaguje. Šetření provádí Národní úřad pro zajištění lidských práv. Ministerstvo ujišťuje, že analyzuje „skutečnosti a jednání, která by mohla naznačovat údajné porušení základních práv osob v souvislosti s policejním zásahem“.

Reportáž ze Španělska

Ve vesnici Gualba, která leží kousek od Barcelony, nemají už měsíce pitnou vodu. Místní proto chodí s barely k tamní studánce. Do nedaleké Vallirany zase musí kvůli dlouhotrvajícímu suchu vodu dovážet den co den kamiony.

Reklama

Doporučované