Hlavní obsah

Video: „Byl to zázrak.“ Záběry ukázaly, co se dělo uvnitř japonského letadla

Bez komentáře: Záběry pořízené cestujícími ukazují, že letadlo hořelo už při přistání.Video: twitter/alto_maple, AP

 

Reklama

Stroj podle videí začal hořet ještě předtím, než zcela dosedl na ranvej. Okamžitě po přistání začala evakuace.

Článek

Svět v úterý obletěla zpráva o letounu Airbus A350, který po nehodě na tokijském letišti Haneda zachvátil požár.

Na ranveji se srazil se strojem japonské pobřežní stráže, který směřoval na západ země na pomoc obětem novoročního zemětřesení. Na jeho palubě přišlo o život pět lidí. Všech 379 lidí z airbusu – včetně osmi dětí mladších dvou let – se ale podařilo zachránit.

Svědectví zevnitř letadla popisují, že letušky nabádaly pomocí megafonů lidi, aby zůstali v klidu, a během několika sekund byly schopny spustit únikové skluzavky a dostat cestující ven, píše CNN.

„Slyšel jsem explozi asi 10 minut poté, co jsme všichni vystoupili z letadla,“ řekl agentuře Reuters cestující Cubasa Savada. „Mohu jen říct, že to byl zázrak. Mohli jsme zemřít, kdybychom se opozdili,“ podotkl.

Satoši Jamake pro změnu vylíčil, že navzdory hrůzným záběrům lidé nepanikařili. „Přistáli jsme normálně, necítili jsme šok nebo tak něco,“ popsal cestující pro CNN.

„Viděli jsme oheň vycházející z motorů a přišlo mi to divné. Zrovna když jsem přemýšlel, proč oheň hořel tak dlouho, přišlo oznámení, že jsme pravděpodobně narazili do něčeho na ranveji a musíme evakuovat letadlo,“ přiblížil v rozhovoru pro americkou televizi.

Nejméně 17 lidí z airbusu utrpělo zranění, čtyři skončili v nemocnici, nikdo ale není v ohrožení života.

Dvanáctičlenná posádka letu 516 byla oceněna za rychlou a chladnokrevnou reakci, která zachránila stovky životů.

„Je příliš brzy komentovat specifika incidentu, ale co je jasné, je, že se posádka zachovala příkladně,“ řekl Steven Erhlich, předseda charitativní organizace PilotsTogether.

Životy se podle něj podařilo zachránit i díky tomu, že cestující letadlo opustili, aniž by si s sebou vzali příruční zavazadla. „Jakékoliv zpoždění v evakuaci mohlo být katastrofální, a to vše kvůli notebooku nebo příručnímu zavazadlu. Tento incident mohl být mnohem horší, kdyby cestující nedbali varování, aby tam nechali své věci.“

Jamakeho manželka Mika CNN pověděla, že její manžel vyšel z letadla jen s mobilem. „Zavolal mi zevnitř a řekl mi, že viděl vycházet kouř. Ulevilo se mi, že je v bezpečí,“ řekla.

Ministr dopravy Tecuo Saitó uvedl, že příčina nehody není známá a že vyšetřování, které vedou úřad pro bezpečnost v dopravě, policie a další státní orgány, bude pokračovat. Tokijská policie oznámila, že případ vyšetřuje kvůli podezření ze zanedbání služebních povinností vedoucího ke zranění a smrti.

Reklama

Doporučované