Hlavní obsah

Video: Český tank Tomáš v bojích u Bachmutu

Bez komentáře: Záběry tanku T-72 Avenger z české sbírky, přezdívaného Tomáš, který působí u Bachmutu.Video: twitter/praisethesteph

 

Reklama

Modernizovaný tank T-72 Avenger z Česka, pojmenovaný Tomáš, se zapojil do nejtvrdší bitvy mezi ukrajinskými a ruskými jednotkami. Jeho záběry z akce u Bachmutu se objevily na sociálních sítích.

Článek

Video údajně zachycující tank z Česka sdílel na své twitterové stránce účet Praise The Steph, který dlouhodobě monitoruje dění na frontě. Následně ho publikovala i iniciativa Dárek pro Putina, která s pomocí českých dárců Tomáše pořídila. Tank na záběrech táhne poškozené pásové bojové vozidlo pěchoty YPR-765 APC.

Tank T-72 pochází ze šternberského zbrojního závodu Excalibur Army. Oproti původnímu modelu sovětské výroby je vybaven reaktivním pancířem a silnějším motorem, především má ale moderní přístroje, jako jsou blok nočního vidění nebo zaměřovač. Stroj putoval na Ukrajinu loni v říjnu.

Blíží se zvrat u Bachmutu?

Zprávy o ruských neúspěších v Bachmutu přibývají. Donedávna je ale ruská strana ani v náznaku nepotvrzovala.

Ukrajinská vojska mezitím postupují v oblasti východoukrajinského Bachmutu, a to navzdory mimořádně těžkým podmínkám, uvedl na mediální platformě ukrajinské vlády Military Media Center velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Postup označil za první dílčí úspěch ukrajinských útočných operací při obraně Bachmutu, shrnuje ČTK.

Ukrajinský postup severozápadně od města v oblasti mezi Bohdanivkou a Berchivkou potvrdil o víkendu americký Institut pro studium války (ISW).

Reklama

Doporučované