Hlavní obsah

Ukrajina potvrdila Prigožinovy výroky: Ruská jednotka prchla z Bachmutu

Foto: Profimedia.cz

Záběry z videa, ve kterém šéf vagnerovců obvinil ruské velení z toho, že jeho jednotkám neposkytuje dostatek munice a dalších zásob.

Reklama

Ukrajinská armáda potvrdila slova šéfa Vagnerovy armády o tom, že celá jedna ruská jednotka opustila své pozice u Bachmutu. Prigožin dříve Kremlu pohrozil, že pokud jeho muži nedostanou od velení potřebnou munici, město opustí.

Článek

Celá jedna ruská jednotka se stáhla z Bachmutu, prohlásila ukrajinská armáda. Potvrdila tak výroky šéfa Vagnerovy armády Jevgenije Prigožina, který dříve uvedl, že ruští vojáci prchají ze svých pozic u města, o které se už několik týdnů svádějí ty nejtvrdší boje.

„Jedna z jednotek (ruského) ministerstva obrany uprchla z pozic na jednom z našich křídel. (…) Opustili své pozice, všichni uprchli,“ uvedl Prigožin ve videu, které bylo v úterý zveřejněno na telegramu. Moskvu, která mezitím hýřila oslavami ke Dni vítězství, přitom osočil z toho, že dostatečně nebrání svou zemi.

Ukrajinská armáda zanedlouho výroky šéfa vagnerovců potvrdila.

„Prigožinova zpráva o útěku 72. samostatné motostřelecké brigády ruských ozbrojených sil z Bachmutu a o ‚500 tělech‘ Rusů, kteří tam zůstali, je pravdivá,“ uvedla ukrajinská třetí útočná brigáda s tím, že je „vděčná za zveřejnění jejich úspěchu na frontě“.

Prigožin dříve varoval, že jeho muži do 10. května opustí své pozice u Bachmutu, pokud jim ruská armáda nedodá potřebnou munici. Své výroky později mírnil, i když prý vagnerovci dostali jen asi deset procent toho, o co žádali.

„Z (Bachmutu) neodejdeme, ještě pár dní (zůstaneme), budeme bojovat navzdory všemu, zvládneme to,“ uvedl Prigožin. Podle agentury AFP je zřejmé, že od svého původního ultimáta odstoupil.

Ukrajinská armáda podle serveru Ukrajinska Pravda uvedla, že v jihozápadní části Bachmutu letadla praporu, který patří k Azovu, během dvou dní zneškodnila nejméně 64 ruských vojáků, údaje o dalších 87 se zatím ověřují. Tvrdí, že mezi nimi byli i vagnerovci.

Ukrajinským obráncům se údajně také podařilo zajmout pět dalších Rusů a zneškodnit několik ruských skladů s municí, minometů i bojových vozů.

Zprávy z bojiště

Nové satelitní snímky ukázaly, že Rusové v Záporožské oblasti dál budují rozsáhlou síť obranných linií. Pokud se drží své doktríny a pokud bude ukrajinská protiofenziva směřovat tímto směrem, boje budou nejspíš víc než náročné.

Východoukrajinské město je už několik měsíců centrem těch nejtvrdších bojů mezi ukrajinskými a ruskými jednotkami. Důležitou roli zde hraje také Prigožinova Vagnerova armáda.

Americký Institut pro studium války ve své pravidelné analýze situace na bojišti v sobotu uvedl, že ruské jednotky v poslední době u Bachmutu přestaly s útočnými akcemi. To podle něj svědčí o tom, že ovládnutí Bachmutu už není pro ruské ministerstvo obrany prioritou.

Podle ISW ruské velení pravděpodobně „upozadilo Bachmut a přesunulo operační pozornost na bojišti jinam způsobem, který může vážně ohrozit schopnost Vagnerovy skupiny účinně působit.“

Reklama

Doporučované