Hlavní obsah

Video: Do boje o život s klackem v ruce. Vagnerovcům u Bachmutu chybějí zbraně

Bez komentáře: Ukrajinská jednotka zlikvidovala u Bachmutu vojáky z Vagnerovy skupiny. Jeden z nich měl místo střelné zbraně jen klacek v ruce. Video: twitter/Azovsouth

 

Reklama

Situace v Bachmutu je nadále složitá. Vagnerova skupina se snaží prolomit tamní obranu a postoupit do centrální části města. Podle ukrajinských zdrojů však nemají dost zbraní a někteří vojáci bojují jen s klacky.

Článek

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin nedávno obvinil vrchní představitele ministerstva obrany ze zrady. A to kvůli nedostatečným dodávkám zbraní pro vagnerovce bojující u Bachmutu. Nařkl armádní špičky z toho, že rozhodují o umírání lidí podle toho, jak se jim to hodí.

Členové jeho jednotek podle něj padají na frontě „jako mouchy“, protože nemají potřebné zásoby. Ruské ministerstvo obrany reagovalo, že „úderné jednotky dobrovolníků bojujících u Bachmutu dostávají nezbytné množství munice“.

Nyní ke spekulacím, jak na tom žoldáci jsou, přispěla ukrajinská strana. Na sociálních sítích začalo kolovat  video, jež ukazuje dva muže v ruských uniformách, kteří v okolí Bachmutu prochází krajinou. Po celou dobu je monitoruje ukrajinský dron. Následně se ozve střelba a vojáci se začnou krýt.

Ze záběrů z bezpilotního letadla je patrné, že jeden z vojáků nemá žádnou střelnou zbraň. Poté, co jsou útočníci zneškodněni, přichází na místo ukrajinská jednotka, která zajišťuje místo a jednoho z vojáků zajme.

Detail z dronu následně zabírá druhého, zabitého vagnerovce, který svírá místo zbraně jen klacek.

Popisované okolnosti nelze nezávisle ověřit. Není možné určit ani to, kdy a kde video vzniklo.

Spor Vagnerovy skupiny s ruským ministerstvem obrany

Postup ruské armády u východoukrajinského města Bachmut se zpomalil kvůli vnitřní roztržce, vyplývá z analýzy Institutu pro studium války. Ministerstvo obrany se podle něj snaží prostřednictvím vysokých ztrát oslabit vliv vagnerovců.

Z Bachmutu poslední týdny přichází zprávy o velkých ztrátách vagnerovců i špatných podmínkách, se kterými se na frontě potýkají. Někteří členové, kteří se z fronty vrátili, popisují nelidské zacházení, posílání nevycvičených vojáků na smrt. Lidskoprávní skupiny podle listu The New York Times tvrdí, že velká část takto naverbovaných mužů zemřela jen několik dní, nebo dokonce i hodin po příjezdu na frontu.

Dva Rusové, kteří se loni zapojili do bojů na Ukrajině, popsali své zkušenosti americké televizi CNN.

„Bylo nás devadesát. Šedesát zemřelo v tom prvotním výpadu,“ líčil jeden z nich hned první ofenzivu, do níž byl na východě Ukrajiny zapojen. „Když jedna skupina není úspěšná, hned je vyslána další. Když je druhá neúspěšná, pošlou další skupinu.“

Od začátku prosince, kdy se střety u východoukrajinského města vyostřily, přišli vagnerovci o 15 tisíc mužů, uvedly Spojené státy. Celkově pak podle nich od začátku invaze zemřelo nebo bylo zraněno 30 tisíc členů skupiny.

Reklama

Doporučované