Hlavní obsah

Video: Hořící objekty na obloze. Nejspíš to byly Muskovy satelity

Bez komentáře: Hořící objekty putovaly oblohou. Pravděpodobně šlo o Muskovy satelityVideo: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Unikátní podívaná se v pondělí ráno naskytla obyvatelům Portorika. Na obloze se tam totiž pohybovaly hořící objekty, které za sebou dlouho zanechávaly zářivou stopu.

Článek

Zajímavý jev zaznamenala organizace Caribbean Astronomy Society. Podle ní se jedná pravděpodobně o družice firmy SpaceX, které znovu vstoupily do atmosféry, cituje agentura AP nebo server EarthSky.

Vesmírnou cestu většiny ze 49 družic firmy SpaceX vynesených do vesmíru minulý týden, překazila geomagnetická bouře.

„Satelity vypuštěné ve čtvrtek bohužel v pátek významně zasáhla geomagnetická bouře,“ uvedla americká společnost.

Očekává se, že až 80 procent z poslední skupiny družic nakonec shoří v atmosféře, místo aby dosáhly zamýšlené oběžné dráhy.

Intenzita bouře měla podle firmy za následek vyšší „atmosférický odpor“ než při předchozích startech a nově vypálené satelity nakonec nedokázaly provést nutné manévry.

„Až 40 ze satelitů se vrátí do atmosféry Země, nebo už se vrátilo,“ uvádí SpaceX.

Přístroje jsou navržené tak, aby při pádu k Zemi shořely a podle výrobce aktuální problémy nepředstavují žádnou hrozbu, ať už jde o dopady částí na zem, nebo kolizi s jinými satelity.

Vyjádření společnosti SpaceX

Ve čtvrtek 3. února ve 13:13 floridského času vynesla raketa Falcon 9 ze startovacího komplexu 39A (LC-39A) Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na nízkou oběžnou dráhu Země čtyřicet devět družic Starlink. Druhý stupeň Falconu 9 vynesl družice na zamýšlenou oběžnou dráhu s perigeem ve výšce přibližně 210 km nad Zemí a každá družice dosáhla řízeného letu.

Společnost SpaceX umisťuje své družice na tyto nižší oběžné dráhy, aby ve velmi vzácných případech, kdy některá družice neprojde počátečními kontrolami systému, byla rychle deorbitována atmosférickým odporem. Nízká výška rozmístění sice vyžaduje výkonnější družice, což nás stojí nemalé náklady, ale je to vhodné pro zachování udržitelného vesmírného prostředí.

Družice rozmístěné ve čtvrtek byly bohužel v pátek výrazně ovlivněny geomagnetickou bouří. Tyto bouře způsobují oteplení atmosféry a zvýšení hustoty atmosféry v našich výškách nasazení. Podle palubního navigačního systému GPS totiž rychlost a síla stupňující se bouře způsobily, že odpor atmosféry se zvýšil až o 50 % oproti předchozím startům. Tým Starlinku přikázal družicím přejít do bezpečného režimu, v němž by letěly na hraně (jako list papíru), aby se minimalizoval odpor - tedy aby se účinně „kryly před bouří“ -, a nadále úzce spolupracoval s 18. letkou Space Force a společností LeoLabs, které poskytovaly aktuální informace o družicích na základě údajů z pozemních radarů.

Předběžné analýzy ukazují, že zvýšený odpor v malých výškách zabránil družicím opustit bezpečný režim a zahájit manévry na zvýšení oběžné dráhy a až 40 družic se vrátí nebo již vrátilo do zemské atmosféry. Deorbitující družice nepředstavují žádné riziko kolize s jinými družicemi a díky své konstrukci zaniknou při návratu do atmosféry - to znamená, že nevznikne žádné orbitální smetí a žádné části družice nedopadnou na zem. Tato jedinečná situace ukazuje, jak velké úsilí tým Starlinku vynaložil, aby zajistil, že systém bude na špici v omezování množství úlomků na oběžné dráze.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření společnosti SpaceX.

Reklama

Doporučované