Hlavní obsah

Video: Indonésii zasáhlo zemětřesení. Zemřelo při něm přes sto lidí

Bez komentáře: Následky zemětřesení v indonéské provincii Západní Jáva.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Počet obětí zemětřesení o síle 5,6 stupně, které zasáhlo indonéskou provincii Západní Jáva, vzrostl na 162. Další stovky lidí jsou zraněny. Tisíce přišly o domov.

Článek

Otřesy byly citelné i v hlavním městě Jakartě, kde lidé vybíhali ven z kanceláří. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na indonéské činitele.

„Otřesy byly tak silné. S kolegy jsme se rozhodli, že se z naší kanceláře v devátém patře dostaneme po nouzových schodech,“ cituje agentura AP Vidiho Primadhania, který pracuje v Jakartě.

Tsunami podle odborníků nehrozí. Ohnisko zemětřesení bylo na pevnině v hloubce deseti kilometrů. Zprávy z místa otřesů ale přicházejí postupně a bilance může dál stoupat, shrnuje agentura ČTK.

Tamní úřady původně informovaly o 62 mrtvých a 700 zraněných. Počet obětí následně vystoupal na 162. Zraněných zůstávají stovky. Přes 13 tisíc obyvatel přišlo o své domovy.

Agentura Reuters s odvoláním na místní úřady uvedla, že dvě hodiny po zemětřesení bylo zaznamenáno dalších 25 otřesů.

„Pracovala jsem, když se mnou podlaha začala třást. Ostře jsem cítila chvění. Snažila jsem se nedělat nic, abych to dokázala zpracovat, ale bylo to ještě silnější,“ řekla agentuře AFP právnička Mayadita Waluyo. „Teď se mi trochu točí hlava a mám také křeče v nohou.“

„Sanitky stále jezdí z vesnic do nemocnice,“ řekl vedoucí správy ve městě Cianjur Herman Suherman. „Ve vesnicích zůstalo mnoho rodin, které nebyly evakuovány.“

Dodal, že potřebují více zdravotníků, kteří by dokázali zajistit takové množství pacientů. V oblasti navíc nefunguje elektřina, takže lékaři v hlavní nemocnici nemohou pacienty operovat.

Indonésie leží na rozhraní tří velkých tektonických desek a zemětřesení jsou v této oblasti častá. Letos v únoru si zemětřesení o síle 6,2 stupně vyžádalo nejméně 25 obětí a více než 460 zraněných v provincii Západní Sumatra.

Reklama

Doporučované