Hlavní obsah

„Lidský život neměl hodnotu.“ Svědectví ze stadionu, kde zemřelo 125 lidí

Foto: Profimedia.cz

Hráči a funkcionáři fotbalového klubu Arema se scházejí, aby se modlili u památníku za oběti tlačenice na stadionu Kanjuruhan v Malangu ve východní Jávě.

Reklama

Brutální násilí, jaké nikdy v životě nezažili, a chaos obrovských rozměrů. Svědci popisují tragédii na fotbalovém stadionu v indonéském Malangu. O život tam přišlo nejméně 125 lidí, z toho 32 dětí.

Článek

Na fotbalový zápas dorazil s manželkou a přáteli. Když začala policie střílet slzným plynem a kolem se rozpoutal chaos, rozhodl se Indonésan Prayogi počkat na tribuně, než se situace uklidní. „Za těch dvacet let, co fandím Aremě, jsem se na zápase nikdy tolik nebál,“ popisuje.

Z tribuny Prayogi sledoval smrtelnou tlačenici u nedalekého východu. Dveře, které vedly ke vstupní bráně, byly podle něj asi jen tři metry široké. „Hodně lidí si polámalo kosti nebo upadlo do bezvědomí, když jim došel dech,“ myslí si.

Doplňuje, že na to, co se stalo, už nikdy nezapomene. Lidský život podle něj v tu noc neměl žádnou hodnotu. „Nejděsivější a nejbolestivější pak bylo otevírat jeden pytel na tělo za druhým, abych zjistil, jestli mezi zemřelými poznám nějakého přítele nebo rodinu,“ uzavírá Prayogi.

Obdobně situaci na fotbalovém stadionu ve východojávském Malangu popisuje i další z fanoušků, třiadvacetiletý Rahmat. „Policie nás nevarovala a použila slzný plyn. Najednou byli všude kolem dusící se lidé, kteří panikařili,“ uvedl.

Zvuk výstřelů byl podle něj ohlušující. „Když jsem viděl ten dav a chaos kolem sebe, myslel jsem na to, že to nemůžu přežít. Můj život dnes v noci skončí, tady zemřu,“ doplňuje, co se mu na stadionu honilo hlavou.

Rahmat stejně jako Prayogi čekal asi hodinu, než se pokusil odejít. Situace na stadionu se mezitím uklidnila, chaos se ale rozšířil do ulic. „Když jsem opustil stadion, viděl jsem lidi, jak leží na zemi. Myslel jsem si, že jsou opilí nebo v bezvědomí. Jakmile jsem dorazil domů, došlo mi, že to byly mrtvoly,“ popsal Rahmat.

Jedna z největších fotbalových tragédií v historii. Zemřelo nejméně 125 lidí

Tlačenice na sobotním fotbalovém zápase nejvyšší indonéské soutěže mezi domácí Aremou a hostující Persebayou vznikla poté, co policie začala slzným plynem rozhánět rozvášněné fanoušky po prohře domácích.

Neštěstí si vyžádalo 125 obětí, z toho zemřelo dvaatřicet dětí. Náměstek indonéského ministra pro záležitosti dětí a žen uvedl, že nejmladší oběti byly pouze tři roky. Dalších 320 lidí bylo zraněno.

Řídící organizace světového fotbalu FIFA přitom ve svých vnitřních předpisech zmiňuje, že by stevardi ani policisté na zápasy neměli nosit ani používat žádný „plyn pro regulaci davu.“

Prezident FIFA Gianni Infantino v návaznosti na indonéskou tragédii sdělil, že jde o temný den pro všechny, kteří se o fotbal zajímají. Vyjádřil také soustrast rodinám a přátelům obětí. Samotný orgán si pak vyžádal zprávu o incidentu od Indonéské fotbalové federace.

Podle mluvčího indonéské národní policie je už v tuto chvíli vyšetřováno všech 18 policistů, kteří byli vybaveni odpalovači slzného plynu. Jakarta pak v pondělí uvedla, že vytvořila společný nezávislý vyšetřovací tým, který má celý incident prošetřit. Zprávu by měl vydat do dvou až tří týdnů.

Bezpečnost na místě a použití slzného plynu ale bude prověřovat také Indonéská komise pro lidská práva. Podle Amnesty International šlo o použití nadměrné síly ze strany státu, kterou ke kontrole takových davů nelze ospravedlnit.

Ministr obrany Mahfud MD pak v příspěvku na Instagramu uvedl, že k jednomu z největších fotbalových neštěstí v dějinách přispělo i to, že stadion byl zaplněn nad svou kapacitu. Ačkoli byl navržený pro 38 tisíc lidí, prodalo se asi 42 tisíc vstupenek.

Reklama

Související témata:
Malang

Doporučované