Hlavní obsah

Video: Izraelské tanky znovu vstoupily do Gazy. Podpora invaze klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Izrael provedl další omezené pozemní údery v Pásmu Gazy.Video: twitter/IDF

 

Reklama

Izraelská armáda za poslední den podnikla další omezené vpády na území palestinského Pásma Gazy. Ve čtvrtek mluvila o průzkumné akci, která předchází pozemní ofenzivě.

Článek

Izraelská armáda v posledních 24 hodinách nasadila v Pásmu Gazy jednotky, tanky, stíhačky i bezpilotní letouny. Informovala o zásazích odpalovacích zařízení palestinských radikálních skupin i jejich řídicích center.

Armáda tvrdí, že je připravená na zahájení invaze do Pásma Gazy. Čeká se na politické rozhodnutí. Premiér Benjamin Netanjahu ve středu potvrdil pokračování příprav, ale zároveň odmítl jakkoli upřesnit, kdy útok přijde. Podle informací izraelských médií ve vládě není shoda na tom, jestli invazi vůbec spustit.

Pozemní invaze zřejmě nemá podporu ani u izraelské veřejnosti, jak naznačil průzkum izraelským serverem Maariv, na který upozornila agentura Reuters. Celých 49 procent respondentů chce invazi odložit, pro okamžitý plnohodnotný útok se vyslovilo 29 procent dotázaných a 22 procent se nedokázalo rozhodnout.

Ještě minulý týden se přitom pro spuštění plnohodnotné invaze vyslovilo 65 procent dotázaných.

Izraelská vláda slibuje v reakci na teroristický útok na židovský stát ze 7. října kompletní zničení palestinské radikální organizace Hamás. Teroristé zabili přes 1400 Izraelců, přes 200 dalších unesli do Pásma Gazy. Hamás tvrdí, že asi 50 unesených už zemřelo při odvetných izraelských úderech. Čtyři lidi už palestinské hnutí pustilo na svobodu.

Dodržují Izrael a Hamás pravidla války?

Záběry z izraelských kibuců, kam vtrhli palestinští teroristé, i obrazy zkázy v Pásmu Gazy, na které v odvetě zaútočila izraelská armáda, znovu otevírají debatu o pravidlech ozbrojených konfliktů a nutnosti jejich dodržování.

Co jsou to pravidla války a dodržují je Izrael a Hamás? Připravili jsme seznam otázek a odpovědí.

Reklama

Související témata:

Doporučované