Hlavní obsah

Video: Ježíš myje nohy. Reklama ze Super Bowlu nadzvedla diváky

Bez komentáře: Kontroverzní spot, který se vysílal během finále Super Bowlu. Video: He Gets Us, Youtube.com

 

Reklama

Reklama připomínající pokorné gesto Ježíše Krista vyvolala ve Spojených státech kritiku. Části lidí vadí přílišná posedlost nohama, další poukazují na konzervativní pozadí kampaně, která za spotem stojí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Super Bowl každoročně k televizním obrazovkám naláká miliony diváků. Není proto divu, že se do vysílacího času během finálového zápasu americké fotbalové ligy snaží protlačit své reklamy firmy i různé organizace.

Tentokrát se mezi ně dostala i reklama „na Ježíše“, jež je součástí kampaně He Gets Us, která usiluje o to představit zejména mladým lidem myšlenky Ježíše Krista, jakými jsou soucit a odpuštění. Uskupení svou reklamu během akce zveřejnilo už v loňském roce a vyvolalo diskuzi, jestli nábožensky laděný spot patří na takto exponovanou sportovní akci, píše server USA TODAY.

Obě loňské reklamy, které ukazovaly „lásku Ježíše“, se přitom umístily v první patnáctce celoročního žebříčku USA TODAY’s 2023 Ad Meter, kde jsou spoty řazené podle toho, jak na ně nahlížejí spotřebitelé.

„Ježíš neučil nenávist. Myl nohy“

Jedna z letošních reklam byla spojená s tradicí „mytí nohou“. Rituál odkazuje na Ježíšovo pokorné gesto vůči apoštolům, které podle Bible projevil krátce před svým ukřižováním. Dodnes se jím inspiruje například papež v období Velikonoc.

Jak je vidět v úvodním videu, spot ukazuje různé statické obrázky lidí – včetně ženy před klinikou pro plánování rodičovství. I to totiž patří v USA ke kontroverzním tématům a někteří konzervativci by možnosti plánování chtěli omezit. Mytí nohou se v reklamě dočkali také lidé, kteří vypadají, jako by patřili k vyloučeným skupinám nebo některým menšinám.

Celé video končí sloganem: „Ježíš neučil nenávist. Myl nohy.“

Přečtěte si

Do amerických prezidentských voleb by se mohla vložit nečekaná síla. Tým Donalda Trumpa pracuje s možností, že Joea Bidena podpoří zpěvačka Taylor Swift, a jeho spojenci jsou připraveni jí vyhlásit „svatou válku“.

„Věc, která je v letošním roce 2024 jiná, je, že se konají prezidentské volby, a všechna ta rozvrácenost a nepřátelství je zesílena v kampaních. Snažíme se být velmi cílevědomí a navázat na loňské poselství a místo toho, abychom ukazovali bojující lidi, chceme ukázat, jak vypadá láska k bližnímu,“ řekl pro USA Today Jason Vanderground, prezident marketingové agentury BrandHaven.

Některé uživatele na sociálních sítích ale pobouřila „posedlost“ autorů reklamy nohama. „Potřebuji, aby křesťané přestali s tím performativním mytím nohou. Je to strašně zvláštní a divné,“ napsala jedna z uživatelek citovaná serverem Indy100.

„Jsem si docela jistý, že dnes budu mít noční můry,“ napsal další. Určitého znechucení z reklamy nebo jejího nepochopení si všimly třeba i servery BuzzFeed nebo HuffPost.

Za zveřejnění dvojice spotů (ten druhý takovou pozornost nevyvolal) měla kampaň podle serveru utratit odhadem 17,5 milionu dolarů (zhruba 410 milionů korun).

Kontroverze vyvolává i pozadí kampaně He Gets Us. Založila ji v roce 2022 nadace Servant Foundation, která byla podle USA TODAY v minulosti spojovaná s konzervativními organizacemi bojujícími například proti právům LGBT+ lidí.

Letos kampaň ale vede nově založená neziskovka Come Near. Podle časopisu Rolling Stone je ale tato organizace propojená s původní nadací.

Webové stránky kampaně uvádějí, že reklamy nejsou spojeny s antigay agendou, a vysvětlují: „Řekněme si to jasně. Ježíš miluje gaye i translidi.“

Podívejte na fotogalerii z finále Super Bowlu:

+12

Reklama

Doporučované