Hlavní obsah

Strach z popové hvězdy? Trumpovi spojenci si našli nového nepřítele

Foto: Profimedia.cz

Taylor Swift a Travis Kelce na snímku z 28. ledna.

Reklama

Do amerických prezidentských voleb by se mohla vložit nečekaná síla. Tým Donalda Trumpa pracuje s možností, že Joea Bidena podpoří zpěvačka Taylor Swift a jeho spojenci jsou připraveni jí vyhlásit „svatou válku“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Změna, kterou nejvíce potřebujeme, je zvolit si prezidenta, který uzná, že barevní lidé si zaslouží cítit se bezpečně a být zastoupeni, že ženy si zaslouží právo rozhodovat, co se stane s jejich tělem, a že komunita LGBTQ+ si zaslouží uznání a začlenění,“ řekla v roce 2020 pro V Magazine popová hvězda Taylor Swift.

Oficiálně tak v tehdejší prezidentské kampani podpořila demokratického kandidáta Joea Bidena, jehož upřednostnila před Donaldem Trumpem.

K letošním volbám, v nichž zřejmě opět dojde na duel Biden–Trump, se zatím nevyjádřila, oba týmy se ale třesou na to, až se tato skutečnost změní. Každý z jiných důvodů.

Jak v pondělí informoval list The New York Times, Swift je jedním z klíčových jmen na „seznamu potenciálních spojenců“, který dává dohromady Bidenův tým. Kromě ní tam figurují i někteří volení představitelé či vlivné osobnosti ze světa sociálních médií, kteří by svou podporou mohli zapůsobit na voliče, aby svůj hlas hodili právě Bidenovi.

Taylor Swift coby součást prezidentova týmu sice americký list popsal jako ten nejdivočejší sen, zdá se ale, že jejímu vlivu je u demokratů opravdu přikládána váha. Lidé, kteří se ucházejí o pozici v Bidenově týmu, dokonce v odpovědích na inzeráty posílají své strategie právě na její získání, přičemž jeden zahrnoval i účast prezidenta na zpěvaččině koncertu.

Politika versus showbyznys

Opačná nálada vládne v okolí Donalda Trumpa. V úterý časopis Rolling Stone přinesl zjištění, že Trumpovi spojenci z hnutí MAGA (Make America Great Again, tedy Udělejme Ameriku znovu skvělou) plánují popové hvězdě vyhlásit „svatou válku“, zejména pokud i letos nakonec veřejně podpoří demokraty.

Se scénářem, že Swift podpoří Bidena, Trumpův tým v podstatě počítá jako s hotovou věcí. Hudební časopis s odkazem na zdroje, které buď pracují na kampani exprezidenta nebo jsou jeho dlouholetými spojenci, dokonce uvedl, že tato debata se v posledních měsících vede přímo i s Trumpem.

Ten měl lidem ze svého okolí sdělit, že žádná podpora od „áčkových celebrit“ Bidena nezachrání. Prohlásil prý také, že je populárnější než Swift. Větší důvěru má navíc i v to, že jeho fanoušci jsou oddanější než tzv. swifties.

Drž se dál, Taylor

Zatímco tyto informace mohou působit spíše jako drby, lidé hlásící se k Trumpovi a jeho smýšlení nenechávají nikoho na pochybách, že jim Taylor Swift leží v žaludku.

„Joe Biden možná spoléhá na to, že ho Taylor Swift zachrání, ale voliči si (o Bidenovi) při pohledu na nebetyčnou inflaci říkají: ‚Už se k sobě nikdy nevrátíme‘,“ řekl pro Rolling Stone hlavní poradce Trumpovy kampaně Jason Miller s odkazem na jeden ze zpěvaččiných hitů We Are Never Ever Getting Back Together.

Pozadu nezůstala ani moderátorka Fox News Jeanine Pirroová, která působila jako Trumpova neformální poradkyně. Zpěvačku varovala, aby se od volební kampaně držela dál. „Joe Biden je u mladých lidí v průšvihu. Ví to. A jestli si myslí, že ho Taylor z té díry dostane, tak do toho půjde.“

Se silným prohlášením přispěchal i bývalý prezidentský kandidát Vivek Ramaswamy, z něhož se po odstoupení z boje stal Trumpův hlasitý roztleskávač. Rýpnul nejen do Swiftina vztahu s hráčem amerického fotbalu Travisem Kelcem, který si se svým týmem zahraje finálový zápas NFL.

„Zajímalo by mě, kdo příští měsíc vyhraje Super Bowl. A zajímalo by mě, jestli na podzim přijde nějaká významná prezidentská podpora od uměle a kulturně podepřeného páru,“ zamýšlel se podnikatel na platformě X (dříve Twitter) po posledním vítězství týmu Kansas City Chiefs v play-off zmiňované soutěže.

Mezi republikány dokonce kolují konspirace, že zpěvaččin vztah s hráčem amerického fotbalu je jen záminkou, jak Swift získá pro Bidena Super Bowl a pomůže mu tak ve volbách s obhajobou.

Pro zajímavost můžeme zmínit to, že sám Kelce je už delší dobu na černé listině republikánů. Na pomyslný seznam ho dostalo zapojení se do propagace očkování proti covidu-19.

Neopomenutelný vliv

Přestože Taylor Swift byla hvězdou světového formátu již před čtyřmi lety, kdy do boje o Bílý dům „promluvila“ poprvé, dnes je její vliv ještě větší. The Eras Tour, se kterým nyní brázdí svět, se stalo nejvýdělečnějším hudebním turné všech dob a jeho americká část měla hmatatelný dopad na tamní ekonomiku.

Přítomnost Swift v hledišti na zápasech NFL pak často dominuje ve zpravodajství o sportovních událostech a výrazně zvyšuje sledovanost amerického fotbalu.

Obří zájem o The Eras Tour

Když se začaly prodávat lístky na turné popové hvězdy Taylor Swift v USA, strhla se mela a web hlavního prodejce nezvládl nápor zájemců. Podobný zážitek v létě okusily i fanoušci v Evropě.

Její vliv ale podle všeho opravdu sahá až do politiky, přestože se v předchozích letech jejímu komentování vyhýbala a její názorový debut přišel až v roce 2018, kdy v takzvaných midterms podpořila demokratické kandidáty ve státě Tennessee.

Jasným příkladem může být září loňského roku, kdy se na platformě Instagram obrátila na svých více než 270 milionů sledujících a vyzvala je, aby se zaregistrovali k volbám. Webová stránka Vote.org, na kterou Swift své fanoušky nasměrovala, prý následně zaznamenala více než 35 tisíc registrací.

Reklama

Doporučované