Hlavní obsah

Video: Na ruské oslavy Dne raketových sil dopadla raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Raketa přerušila vystoupení herečky a zpěvačky Poliny Měnšichové, která zahrála v rámci oslav Dne raketových vojsk a dělostřelectva.Video: telegram/astrapress

 

Reklama

Ukrajinské síly v neděli večer útočily na Ruskem obsazený Kumačov v Doněcké oblasti. Podle serveru Meduza při něm zemřelo nebo bylo zraněno asi 100 ruských vojáků včetně vystupující moskevské herečky a zpěvačky Poliny Měnšichové.

Článek

Stovka vojáků na jednom místě se zapnutými mobily slavila v neděli Den raketových vojsk a dělostřelectva. Fatální neopatrnost Rusů umožnila Ukrajincům přesný útok na dům kultury v Kumačovu, 65 kilometrů na jihovýchod od Doněcku, kde se konala slavnost na počest vyznamenaných ruských vojáků. V rámci představení vystoupila i herečka a zpěvačka Polina Měnšichová, píše ruský server Meduza.

Na sociální síti Telegram se objevily záběry z koncertu, kde Měnšichová vystupuje, když se ozve výbuch a v sále zhasnou světla. Ukrajinská armáda zasáhla budovu zřejmě z raketometů HIMARS.

Na ukrajinských telegramových kanálech se s odkazem na ukrajinskou armádu uvádí, že při útoku zahynulo 25 ruských vojáků a více než sto dalších bylo zraněno, píší ruská média. Mezi mrtvými je i zmíněná ruská herečka Polina Měnšichová, uvádí ruská státní agentura TASS.

Velitel ukrajinské jednotky letecké rozvědky při 59. brigádě Robert Brovdi tvrdí, že ukrajinská armáda zasadila úder 810. brigádě ruské námořní pěchoty. A i podle jeho informací bylo při útoku 25 ruských vojáků zabito a dalších 100 vojáků zraněno, informuje server Currenttime.

„810, to bolí, to víme. Bylo to za naše kluky,“ napsal Brovdi v příspěvku na sociální síti Telegram.

Zprávy z bojiště

Hlavním těžištěm bojů v ukrajinské válce nadále zůstává město Avdijivka. Ruské síly pokračují v útocích, které na zcela „průhledném“ bojišti s všudypřítomnými drony obránce nepřekvapí, ale mají je postupně vyčerpat.

„Generální štáb ukrajinské armády informoval o 25 mrtvých a 102 zraněných. Ruská armáda tvrdí, že mrtvých je 23, zraněných je až 80,“ uvádí Novaja Gazeta Europa s odkazem na ruského vojenského experta.

Proválečný bloger Rybar, který má na telegramu více než milion sledujících, patří ke kritikům ruského ministerstva obrany a jeho informace bývají obvykle poměrně spolehlivé. V příspěvku kritizuje rozhodnutí shromáždit se, přestože mají Ukrajinci střely dlouhého doletu.

„Kvůli jednomu hloupému rozhodnutí shromáždit se v obrovském davu na nápadném místě. A jeho cenou byla mimo jiné smrt herečky, která na rozdíl od ostatních neměla žádné bojové zkušenosti a svůj život svěřila do rukou zdánlivě zkušených lidí,“ stojí v příspěvku.

Reklama

Doporučované