Hlavní obsah

Video: Pentagon ukázal, jak se čínská loď „nebezpečně“ přiblížila k americké

Záběry z incidentu v Tchajwanském průlivu, které zveřejnily Americké ozbrojené síly.Video: AP

 

Reklama

Napětí mezi Pekingem a Washingtonem stoupá. Obě země se navzájem obviňují z nepřístojného chování v Tchajwanském průlivu, kde se málem střetla jejich plavidla. Čínský ministr obrany tvrdí, že by měly země usilovat o dialog.

Článek

Pokud by se mezi Čínou a USA rozhořel válečný konflikt, znamenalo by to „neúnosnou katastrofu“ pro celý svět. Ve svém prvním výraznějším projevu od nástupu do funkce to oznámil čínský ministr obrany Li Šang-fu.

Americké námořnictvo dříve informovalo o „nebezpečných manévrech“ čínské válečné lodi v blízkosti jeho torpédoborce, který v sobotu proplouval Tchajwanským průlivem spolu s kanadským plavidlem. Podle USA mohlo vést čínské chování k „nehodám závratných rozměrů“.

Pentagon v pondělí zveřejnil záběry z incidentu. Podle amerického indopacifického velitelství čínské plavidlo přetnulo trasu torpédoborce a přiblížilo se k němu na 140 metrů. Americká loď prý musela snížit rychlost, „aby zabránila srážce“, cituje z prohlášení britský deník The Guardian.

Peking Spojené státy i Kanadu v návaznosti na incident kritizoval za „úmyslné vyvolávání rizik“. Obě země ovšem oponovaly tím, že jejich lodě pluly pouze tam, kde jim to mezinárodní právo dovoluje a Čína tak podle nich porušila zavedené námořní normy.

Tchajwanský průliv je pro Peking zvlášť citlivou oblastí. Úžinou totiž prochází faktická hranice mezi Čínskou lidovou republikou a samosprávným Tchaj-wanem. Peking ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii, ačkoli mu čínští komunisté nikdy nevládli. Američané tamní vládu dlouhodobě vojensky podporují.

Analýza čínské role v konfliktu na Ukrajině

Čína se snaží o svůj dlouho avizovaný mírový dialog mezi Ruskem a Ukrajinou. Její cesta mírového prostředníka ovšem není tak jednoduchá a skvrny na pověsti jí dělá už jen její dosavadní „proruská neutralita“.

Ministr Šang-fu, který se v březnu ujal funkce, ve svém projevu na bezpečnostním summitu v Singapuru řekl, že napětí v oblasti Tchajwanského průlivu vyvolávají pouze státy, které z tamního regionu nepochází. Vzkázal přitom, že „všechny země by se měly zdržet vstupování do vzdušného prostoru a teritoriálních vod jiných států“.

USA a Kanadu čínský ministr obrany obvinil z toho, že „výrazně zvyšují bezpečnostní rizika“, upozorňuje stanice BBC. Dodal, že Čína nedopustí, aby se námořní hlídky USA a jejich spojenců staly „záminkou k uplatňování hegemonie v oblasti plavby“.

Dále kritizoval také snahy o vytváření vojenských aliancí „podobných NATO“ v oblasti Asie a Tichomoří, které „by mohly zavléct region do víru sporů a konfliktů“. Narážel přitom na Spojené státy, které posilují obrannou spolupráci se zeměmi v tomto regionu.

Ačkoliv Šang-fu Spojené státy i Kanadu nařknul z toho, že zastávají „mentalitu studené války“, prohlásil, že svět je dost velký pro Čínu i USA a obě velmoci by se měly snažit hledat společnou řeč.

Den předtím přitom Čína odmítla americkou žádost o jednání obou ministrů, připomněla agentura Reuters.

Tchajwanský průliv na mapě:

Reklama

Související témata:

Doporučované