Hlavní obsah

Video: Průhledná hlava i tělo. Vědci natočili v Antarktidě unikátní hejno ryb

Bez komentáře: Záběry z mořské kamery, která zachytila největší rybí kolonii v Antarktidě.Video: twitter/AWI_Media

 

Reklama

V ledem pokrytém Weddellově moři v Antarktidě byla objevena chovná kolonie 60 milionů ryb – unikátní a dříve neznámý ekosystém pokrývá oblast o velikosti Malty.

Článek

Rybí kolonie je považována za největší na světě, je domovem pozoruhodné ledařky Neopagetopsis ionah (nemá české jméno) patřící do skupiny tzv. ledových krokodýlích ryb (Channichthyidae), jejichž všichni zástupci žijí v mořích kolem Antarktidy, píše americká CNN.

Tvor má průhlednou lebku i krev. Ledařky jsou jedinými obratlovci, kteří nemají žádné červené krvinky a ani hemoglobin. Běžným rybám by v takové vodě krev zmrzla a ledové krystalky by roztrhaly červené krvinky, což by vedlo k úhynu. Přesto těmto obratlovcům nechybí kyslík. Ledové vody jsou kyslíkem přesycené a ten proniká do tělních tekutin, píše deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Neopagetopsis ionah.

K pozorování došlo v únoru 2021 na palubě výzkumné lodi Polarstern, která připlula do Weddellova moře na vědeckou expedici. Celý ekosystém byl nalezen náhodou pomocí aparátu pro pozorování a hloubení mořského dna, což je velké, tažené kamerové zařízení, které zaznamenává fotografie, videa a měří hlubinná stanoviště, píše britský deník The Guardian.

Byly tři hodiny ráno, když k překvapení studentky Liliany Boehringerové z Ústavu Alfreda Wegenera v Německu kamera při pohybu s lodí neustále přenášela snímky a každých 20 sekund odhalovala nepřerušený horizont rybích hnízd. „Prostě to nepřestalo,“ řekla pro NYT Boehringerová. „Byla všude.“

O půl hodiny později se k ní připojil Autun Purser, hlubinný biolog z téhož ústavu. Na záběrech z kamery nebylo vidět nic než hnízda.

„Říkali jsme si: Skončí to někdy? Jak to, že to ještě nikdo neviděl?“ dodává doktor Purser v rozhovoru pro NYT.

Foto: Profimedia.cz

Loď Polarstern.

Hnízda přetrvávala po celou dobu čtyřhodinového monitorování, celkem jich kamera zaznamenala 16 160. Po dalších dvou ponorech s kamerou vědci odhadli, že kolonie ledařek Neopagetopsis ionah se rozkládá na ploše 246 km² antarktického moře a čítá celkem 60 milionů aktivních hnízd. Výzkumníci popsali toto místo jako největší rybí chovnou kolonii, která kdy byla objevena, uvádí se v odborném časopisu Current Biology, který vyšel tento čtvrtek.

Výzkumníci si povšimli, že ryby přitahuje oblast teplejší vody, která je asi o 2 stupně Celsia teplejší než okolní mořské dno, kde teplota je na 0 stupních Celsia, popisuje Purser v rozhovoru (pozn. redakce: slaná mořská voda nezamrzá při poklesu teploty na nulu, při -2 stupních Celsia je stále tekutá).

Weddellovo moře je sice po celý rok pokryto mořským ledem, ten je ale relativně tenký, což znamená, že zde může stále probíhat fotosyntéza, a tím se rozvíjet mořský život. Doktor Purser pro CNN řekl, že dno Weddellova moře není zdaleka tak pusté, jak bychom se mohli domnívat, skrývají se zde mořské houby, koráli, chobotnice a hvězdice.

V oblasti také žije asi 2000 tuleňů, kteří se tu živí pravděpodobně velmi vzácnými rybami, dodává biolog. „Je velmi pravděpodobné, že tuleni požírají objevená rybí hnízda,“ říká Purser pro The Guardin. „Kdybyste přišli o rybí hnízda, možná byste přišli i o tuleně. Je to tak obrovské množství potravy…“

Před koncem plavby umístili vědci v místě objevu kameru, která bude danou lokalitu fotografovat dvakrát denně po dobu dvou let a snad odhalí ještě více poznatků o životním cyklu tohoto druhu.

Odborníci se ale shodují, že díky objevení unikátního ekosystému by měla být oblast označena za chráněnou.

Reklama

Doporučované