Hlavní obsah

Video: Ruské kněze za protesty proti válce vyhazují z církve a zatýkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu Milana Šímy: Ruští kněží jsou za protesty proti válce vyhazováni z církve a zatýkáni.Video: RFE/RL

 

Reklama

„Čím více se pravoslavná církev stává ruskou, tím méně zůstává křesťanskou,“ cítí Jakov Vorocov, který podepsal dopis odsuzující válku na Ukrajině. Církev se ho následně zbavila.

Článek

Ruský pravoslavný kněz, který působí v Kazachstánu, musel kvůli svému nesouhlasu s ruskou válkou na Ukrajině rezignovat.

Jakov Voroncov je jedním z 300 duchovních, kteří podepsali dopis, jenž odsoudil ruskou agresi. Většině z nich bylo následně zrušeno kněžské svěcení a někteří byli dokonce i zatčeni.

Sám Voroncov svůj post v kazašské Almatě opustil po nátlaku pravoslavné církve nakonec dobrovolně.

„Můj postoj je označován jako čistě politický. Ale jde přece o mírumilovnost a etická přikázání. Bůh řekl: Nezabiješ. Ale oni vidí jen kněze, který se zabývá politikou. To nikdy nebylo mým záměrem,“ říká teď už bývalý pravoslavný kněz.

Voroncovovi bylo zakázáno vést bohoslužby a ruská pravoslavná církev ho obvinila z rozsévání nepřátelství a vyvolávání nenávisti. Vedení církve totiž tvrdí, že kněží nesmí podepisovat žádná politická prohlášení.

„Tato písemná vyjádření porušují přísahu, kterou kněz složil, a zákon o náboženské činnosti. Pokud se angažuje v politice, měl by vystupovat jako soukromá osoba a nikoli jako představitel církve,“ uvedl nedávno tiskový tajemník Ruské pravoslavné církve otec Alexandr.

Připomeňte si

Z úzké spolupráce mezi pravoslavnou církví a Kremlem těžily obě strany. Podporou války na Ukrajině však patriarcha Kirill přišel o důvěru milionů tamních věřících.

„Čím více se pravoslavná církev stává ruskou, tím méně zůstává křesťanskou. Nejde o charakter ruského národa. Křesťanství jako dar a zjevení Ježíše Krista je mezinárodní a nenárodní. Když se církev dělá proto, aby sloužila určitému národu, mísí se křesťanské učení a evangelijní idea s něčím, co můžeme nazvat falešným odchýlením od našeho učení,“ myslí si Jakov Voroncov.

Ruská pravoslavná církev oficiálně vyjádřila probíhající ruské agresi na Ukrajině podporu, stejně tak to učinili i její duchovní působící na Ukrajině.

Z tohoto důvodu ukrajinské úřady postupně odebírají moskevské církvi právo využívat kostely, farnosti a kláštery, které jsou ve vlastnictví ukrajinského státu.

Reklama

Doporučované