Hlavní obsah

Video: Na ruských ponorkách se objevily konstrukce. Mohou chránit před drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruská televize Rossija-24 zveřejnila záběry, na kterých je vidět ponorka třídy Delta-IV Tula s improvizovanou konstrukcí z pletiva na vrcholu své velitelské věže.Video: Россия 24, twitter/MrFrantarelli

 

Reklama

Některé ruské ponorky mají na věži improvizované konstrukce z pletiva. Mohou sloužit k obraně proti útokům bezpilotních strojů.

Článek

Odborný server The War Zone informoval, že Rusko patrně přikročilo k obraně svých ponorek před útoky dronů. A to včetně jaderných ponorek.

Dokládají to záběry, které zveřejnila ruská televize Rossija-24, na nichž je vidět ponorka třídy Delta-IV Tula s improvizovanou konstrukcí z pletiva na vrcholu své velitelské věže. Záběry pochází z námořní základny Gadžijevo v Murmanské oblasti, kde kotví flotila Severního loďstva ruského námořnictva.

Odborníci a pozorovatelé upozorňují, že účel kovové konstrukce není jednoznačný, může jít například i o součást sluneční clony.

Faktem je, že ruská armáda bere dronovou hrozbu vážně. Příkladem je situace v Černém moři a stav tamní ruské flotily, kterému jsme se věnovali v přiložené analýze.

Analýza

I když proti Rusům v Černém moři prakticky nestojí žádné nepřátelské námořnictvo, ani zdaleka si v jeho vodách nemohou dělat, co by chtěli.

Ukrajina s pomocí dronů dlouhodobě útočí na ruská plavidla i na cíle na okupovaném poloostrově Krym, zvlášť pak na ruský přístav Sevastopol a na Kerčský (Krymský) most, jenž spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov s pevninským Ruskem. Není přitom snadné se s hrozbou dronů plně vyrovnat. Dobrým důkazem jsou již zmíněné improvizované konstrukce z pletiva, které okolo vojenské techniky rozestavují či připevňují.

Improvizované konstrukce z pletiva na vrcholy svých tanků začala během invaze do Gazy instalovat i izraelská armáda. Inspiraci k obraně možná Izraelci našli u Rusů na Ukrajině, ostatně i taktiku použitou Hamásem experti přirovnávali k ukrajinským útokům na ruské tanky.

Reklama

Doporučované