Hlavní obsah

Video: Jako na Ukrajině. Izraelci vybavují tanky zábranami proti dronům

Bez komentáře: Palestinský dron svrhl granát na izraelský tank Merkava, záběry ze 7. října.Video: twitter/CalibreObscura

 

Reklama

Některé izraelské tanky mají navařené na věži improvizované konstrukce z pletiva. Slouží primárně k obraně proti útokům bezpilotních strojů.

Článek

Palestinská radikální organizace Hamás během útoků na Izrael 7. října použila mimo jiné komerční drony, které shazovaly na techniku nejrůznější bomby. Dokazují to videa, která se objevují na sociálních sítích.

Na jednom z nich je vidět izraelský tank Merkava, na který palestinský bezpilotní stroj svrhává výbušninu. Následuje zásah, po kterém se z tanku začne valit bílý dým. Úder nevypovídá nic o celkové úspěšnosti bezpilotního letounu. Většina záběrů podobných útoků v podstatě patří k propagandě Hamásu.

Přesto je jasné, že vojáci ani velitelé izraelské armády se s hrozbou dronů neumí úplně vyrovnat. Dobrým důkazem jsou již improvizované konstrukce z pletiva, které okolo svých tanků i dalších techniky připevňují, jak to zaznamenal například fotograf turecké agentury Anadolu.

Foto: Saeed Qaq/Anadolu, Getty Images

Některé izraelské tanky mají navařenou konstrukci proti dronům. Zábrany jsou vidět zejména na strojích v pozadí.

Inspiraci k obraně možná Izraelci našli u Rusů na Ukrajině, ostatně i taktiku použitou Hamásem experti přirovnávali k ukrajinským útokům na ruské tanky.

Odborný server The Warzone uvádí, že konstrukce mají navařené novější verze izraelské Merkavy, které mají variantu aktivního obranného systému APS (Active Protection System) Trophy. Systém ničí přibližující se protitankové střely pomocí speciálních projektilů.

Izrael se mezitím připravuje na další fázi války s palestinským hnutím Hamás. Mluvčí izraelské armády Richard Hecht ale v úterý naznačil, že se nemusí jednat o pozemní ofenzivu, jak se obecně očekává. Neuvedl bližší podrobnosti k možnostem, jak by tato akce mohla vypadat.

Boj ve městě

Útok izraelské armády proti Gaze je podle mnohých pozorovatelů pouze otázkou času. Ale cena takové operace by byla nejspíše velmi vysoká a přínos nejistý.

Reklama

Doporučované