Hlavní obsah

Video: Ukrajinci ukázali prostou strategii, díky které si zachovali letectvo

Bez komentáře: Provizorní vojenské letiště, ze kterého startují ukrajinské stíhačky.Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Využívání silnic coby ranvejí pro stíhačky není pro ukrajinské letectvo nic nového. Piloti se na tuto možnost připravovali už před ruskou invazí.

Článek

Ukrajinská armáda ukázala záběry stíhaček startujících místo ranveje ze silnice na neznámém místě. Video stíhaček Suchoj Su-27 a MiG-29 zveřejnily Ozbrojené síly Ukrajiny (ZSU) na sociálních sítích.

Výhodou Su-27 i MiG-29 jsou tvrdé pneumatiky a vysoký podvozek, který udržuje přívody vzduchu letadel co nejvýše nad zemí. Minimalizuje se tak riziko, že stíhačkám vlétne do motorů kámen, větev nebo jiný úlomek, který by je mohl poškodit.

Startování a přistávání na pozemních komunikacích ale není žádnou novinkou. Ukrajinské letectvo je cvičilo už před invazí v roce 2022. Podle časopisu Forbes je to i jeden z důvodů, proč tamní letecké síly stále fungují. V době ruského vpádu do země loni v únoru byla většina letadel mimo základny, rozptýlena a skryta podél silnic po celé zemi.

Zároveň byly ukrajinské posádky trénované, aby dokázaly ze silnic fungovat i v bojových situacích. V srpnu 2020 dokonce ukrajinský Su-27 z 39. brigády letectva srazil kovovou dopravní značku, když operoval z dálnice, a málem došlo k vážné nehodě.

Ukrajinské letectvo ztratilo podle analytiků ze skupiny Oryxspioenkop OSINT od začátku invaze nejméně 61 letadel, včetně 18 stíhaček MiG-29 Fulcrum. Skutečné číslo je pravděpodobně vyšší, protože skupina počítá pouze vizuálně potvrzené ztráty letadel.

Mohlo by vás zajímat

Slovenská policie vyšetřovala podezření, že ruští technici při údržbě sabotovali slovenské letouny Mig-29.

Kyjev dlouhodobě žádá o moderní západní stíhačky. Argumentuje například tím, že sestřelit řízenou střelu nebo dron íránské výroby Šáhid ze sovětských stíhaček MiG-29, které mají nyní Ukrajinci k dispozici, je složité. Podrobněji to vysvětlovali letci ve videu zveřejněném náčelníkem ukrajinského generálního štábu Valerijem Zalužným.

Ukrajina upozorňuje, že ruské síly mají nad ní v tuto chvíli ve vzduchu převahu. Americký ministr obrany Lloyd Austin nicméně nedávno znovu odmítl, že by USA mohly Ukrajině v dohledné době poskytnout moderní stíhačky F-16.

Na konci března na Ukrajinu dorazily první čtyři slovenské stíhačky MiG-29, celkem hodlá Bratislava Kyjevu darovat 13 migů. Stejné stroje dodává Ukrajině i Polsko, čtyři už jí předalo a dalších deset by mohlo postupně následovat.

Reklama

Doporučované