Hlavní obsah

Video: Synchronizované plavání velryb. „Zážitek na celý život“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Trojitý velrybí výskok v oceánu u amerického státu Massachusetts.Video: AP

 

Reklama

Americký rybář natočil u pobřeží Massachusetts unikátní záběry. Zachytil, jak v téměř dokonalém souladu vyskočily z moře tři velryby najednou.

Článek

Robert Addie slavil se svou rodinou narozeniny a taky svůj bezpečný návrat z humanitární cesty na Ukrajinu, kde se dostal pod těžkou dělostřeleckou palbu, na dovolené na mysu Cape Cod. Rodina se tam stala svědkem nečekaného velrybího představení, píše agentura AP.

„Vidět to bylo tak povznášející. Prostě neuvěřitelné,“ řekl Addie. Za svou bohatou rybářskou kariéru, během které lovil v Massachusetts nebo na Aljašce, nikdy nic podobného neviděl.

Podle odborníků natočil výskok tří keporkaků, uvedla BBC. Záběry jsou výjimečné i v tom, že pár sekund po sladěné trojici udělala podobný kousek i nedospělá velryba. Rybář to označil za „zážitek na celý život“.

Odborníci na velryby později Addiemu řekli, že vynořením se velryby mohly pokoušet zbavit parazitů nebo pomoci správnému trávení. Podle něj ale možná učily nebo cvičily mladší velrybu, která se vynořila později.

„Dokonce i někteří odborníci na velryby, kteří mě oslovili, závidí, protože nikdy nic takového neviděli,“ svěřil se Addie v rozhovoru pro AP.

Podívejte se

Skupina téměř sta kulohlavců černých uvázla na mělčině poblíž australského města Albany. Dobrovolníkům se nepodařilo velryby přimět k tomu, aby se vydaly do hlubších vod. Veterináři se proto rozhodli zvířata utratit.

Reklama

Doporučované