Hlavní obsah

Video: Tank přežije bez viditelné újmy několik zásahů dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z neúspěšného útoku dronů na tank.Video: twitter/RALee85

 

Reklama

Nálety dronů zdaleka nekončí vždy úspěšně. Na posádku tanku nestačilo ani několik útoků po sobě.

Článek

Obě strany války na Ukrajině stále častěji ukazují videa úspěchů svých sebevražedných dronů. Jak vysoká úspěšnost útoků je, v tom se odborníci neshodnou, zjevně je ovšem poměrně nízká.

Respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research zveřejnil na svém účtu na sociální sítí X záběry zachycující podle něj ruský tank, na který útočí ukrajinské drony.

Všechny nálety však končí neúspěšně. Některé z bezpilotních strojů sice tank zasáhnou, neznamená to ale, že by byl nutně vážně poškozen, protože pokračuje v jízdě, píše server The War Zone.

Účet Pristanishche na sociální síti VK, který video původně zveřejnil, tvrdí, že jde o ukrajinský stroj. To na síti X uvádí i proukrajinský účet Tatarigami_UA. Skutečnost nicméně ze záběru nelze zcela určit.

Jednomu z dobrovolníků se podařilo lokalizovat, že tank údajně jede směrem k městu Krasnohorivka. Tato obec leží přímo na válečné linii, nedaleko oblastního města Doněck, které je už od roku 2014 okupováno proruskými separatisty.

Bezpilotní stroje ve velkém shazují na vojenské stroje nebo pozice nejrůznější bomby – od granátů přes miny až po speciální munici (více zde). Dokazují to desítky videí, objevují se takřka denně.

Většina záběrů úspěšných útoků či příběhů „dronových es“ v podstatě patří k propagandě. Jednotlivé údery nevypovídají nic o celkové úspěšnosti bezpilotních letounů, ba dokonce o vývoji války.

Analýza

Staly se jednou z hlavních zbraní na ukrajinském bojišti. Alespoň částečná ochrana proti nim sice existuje, ale konstruktéři kamikadze dronů přichází se stále novými způsoby, jak ji obejít.

Přesto je jasné, že vojáci ani velitelé obou armád se s hrozbou dronů neumí úplně vyrovnat. Dobrým důkazem jsou často vídané konstrukce z pletiva, které okolo svých houfnic, tanků i další techniky rozestavují či připevňují obě strany ve snaze zachytit přilétající drony dříve, než do techniky narazí, a tak buď zcela zabránit výbuchu, nebo alespoň zajistit, aby epicentrum bylo ve větší vzdálenosti.

Nikdy nebylo jasné, do jaké míry jsou podobná opatření vlastně účinná. Nejspíše ovšem nějaký efekt mít budou, protože jich na ukrajinských i ruských vozidlech stále přibývá. Mimochodem, objevují se třeba i na izraelských tancích operujících v Pásmu Gazy.

Reklama

Doporučované