Hlavní obsah

Video: Ukrajina použila francouzské rakety SCALP. Měly zničit „bránu na Krym“

Bez komentáře: Prezident Volodymyr Zelenskyj si prohlíží raketu SCALP, která je francouzskou verzí britské Storm Shadow.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Na Krymu byly v neděli poničeny dva mosty. Podle ukrajinského ministerstva obrany šlo o útok raketami SCALP, které jsou francouzskou verzí britských Storm Shadow.

Článek

Ukrajinci hlásí další vojenský úspěch. Jeden z mostů, který se obráncům před ruskou invazí podařilo o víkendu zasáhnout – Čonharský –, je důležitý pro zásobování ruské armády na jihu Ukrajiny. I proto se mu přezdívá „brána na Krym“.

Útok potvrdil Ruskem dosazený lídr Záporožské oblasti Vladimir Rogov.

Druhý most, který Ukrajinci zasáhli, spojuje město Heničesk s Arabatskou kosou (více zde).

Na operaci se podle ukrajinského ministerstva obrany podílely rakety SCALP, které jsou francouzskou verzí britských Storm Shadow.

Na sociálních sítích se objevily záběry této střely, kterou si osobně prohlíží prezident Volodymyr Zelenskyj a následně se na ni podepíše. Zároveň je vidět, že SCALP je připevněný na sovětský stroj Su-24 Fencer, který je schopný nést i britskou verzi Storm Shadow.

Video zveřejnil například účet Osinttechnical spravovaný americkým think-tankem Centrum námořní analýzy (CNA).

Zprávy z bojiště

Ukrajinská armáda získala nad ruskými silami na jižní frontě zajímavou výhodu. Přizpůsobila se, postupuje pomalu a metodicky zkoumá terén, čímž protivníka dokáže mást. Ani to ale Ukrajině nepomohlo osvobodit další území.

Podle odborníků je na záběrech zajímavé i to, že ukazuje přímo na střele namalovaný znak poloviny francouzského letadla Mirage 2000 To může značit, že SCALP lze odpálit jak ze západního stroje, tak ze sovětského Su-24.

SCALP EG / Storm Shadow má dolet kolem 250 kilometrů. Je navržena pro ničení zpevněných cílů (tj. bunkrů). Díky tomu, že létá velmi nízko nad terénem a má jen malou radarovou „stopu“, dokáže proniknout i pevnou protivzdušnou obranou.

Ukrajina dlouhodobě neúspěšně žádá Německo o řízenou střelu Taurus s doletem až 500 kilometrů. Žádost byla v červenci oficiálně zamítnuta, ale existují určité náznaky, že by se to v budoucnu mohlo změnit.

Analytik o útoku na ruskou výsadkovou loď

„Je to významný úspěch,“ komentuje pravděpodobný zásah ruské výsadkové lodi v rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní analytik Jan Ludvík. Mluví ale hlavně o psychologickém efektu, celou válku úder příliš neovlivní.

Reklama

Doporučované