Hlavní obsah

Video: Ukrajina používá v bojích o Avdijivku kontroverzní munici

Bez komentáře: Záběry z okolí Avdijivky, kterou se ruské jednotky snaží obklíčit. Ukrajinská armáda používá v rámci obrany kontroverzní kazetovou munici. Video: telegram/brygada47, twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Kazetová munice je kritizovaná kvůli tomu, že se nedokáže zaměřit na konkrétní cíl. Některé státy ji proto zakázaly. Ukrajina si nastavila pravidla, která by měla omezit rizika spojená s těmito bombami.

Článek

Rusové se už týdny pokouší Avdijivku na předměstí Doněcku odříznout od západu a východu (respektive severovýchodu a jihozápadu). Město pro Moskvu představuje jednu z hlavních překážek pro ovládnutí Doněcké oblasti.

Pro Rusy je těžké překonat otevřený terén před Avdijivkou, kde na ně ukrajinští obránci skrytí v městských budovách mají dobrý výhled.

V oblasti působí například 47. brigáda ukrajinské armády. Na svém telegramovém kanálu zveřejnila záběry z bojů z poslední doby. Brigádě se například nedávno pomocí bojového vozidla M2 Bradley podařilo zničit moderní ruský tank T-90 (více zde), byť celkově se situace pro ně nevyvíjí dobrým směrem.

Úvodní záběry ukazují i použití kontroverzní kazetové munice ze strany obránců, jak upozorňuje respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think tanku Foreign Policy Research Institute.

Použití kazetových bomb dokládá množství obrazového materiálu z místa. Investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA), zveřejnil na sociální sítí X záběry z konce roku, které ukazují použití speciální munice. Jak to vypadá, když se ocitnete v epicentru útoku, se můžete podívat na videu.

Zprávy z bojiště

Rusové pokračovali v útocích na celé frontě, zatímco Ukrajinci se soustředili na obranu a podnikali pouze malé protiútoky. Velmi obtížné chvíle prožili obránci města Avdijivka.

Kazetová munice je název pro zbraň skládající se z nosného kontejneru, který obsahuje mnoho malých výbušnin. Když se tato munice odpálí z raketometu nebo například letadla, kontejner se ve vzduchu otevře a zasype menšími bombami velký prostor, třeba i o velikosti několika fotbalových hřišť.

Z toho plyne, že s ní nelze přesně zamířit na vojenský cíl a v případě, že jsou v okolí civilisté, kazetová munice je chtě nechtě ohrozí.

Tento typ zbraně není zcela zakázán. Úmluva o zákazu kazetové munice, již v roce 2010 stvrdila stovka států, totiž zakazuje její použití jen v rezidenčních oblastech, což zároveň nazývá válečným zločinem. Tuto úmluvu nicméně Ukrajina, stejně jako Rusko nebo USA, nepodepsala.

V červnu minulého roku uvedl tehdejší ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, že ukrajinská armáda bude používat kazetovou munici s omezeními, která si sama nastavila. Celkem má jít o pět pravidel, napsal server Ukrajinska pravda.

Je zakázáno její užití ve městech nebo na mezinárodně uznaném území Ruska. Kazetovou munici podle pravidel Ukrajina smí použít v oblastech, kde se soustředí ruské jednotky a obránci se pokouší prolomit jejich obranné linie.

Dalším bodem je přísné zaznamenávání všech míst, kde ji Kyjev nasadil. Po válce budou tyto oblasti patřit mezi priority programu na odminování území.

Co je to kazetová munice

  • Kazetová munice nebo též bomba je zbraň, jež obsahuje několik výbušných submunicí. Skládá se z kontejneru, který v sobě obsahuje menší výbušniny. Když ji pak vojáci odpálí z lodi nebo shodí z letadla, kontejner se ve vzduchu otevře a zasype bombami velkou plochu, třeba i o velikosti několika fotbalových hřišť. Kdo se v tomto prostoru pohybuje, má jen malou šanci přežít.
  • Její užití bylo zakázáno Úmluvou z Osla v roce 2008. Úmluvu podepsalo 123 států. Spojené státy, Rusko, Ukrajina nebo třeba Čína Úmluvu nepodepsaly.
  • Ženevská konvence zakazuje použití kazetové munice proti civilnímu obyvatelstvu.

Reklama

Doporučované