Hlavní obsah

Video: Ukrajina testuje obnovení letů na mezinárodní letiště Boryspil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Z mezinárodního letiště Boryspil vzlétl technickým letem Boeing 777-300.Video: facebook/airportboryspil

 

Reklama

Ukrajinští představitelé v poslední době jednají o otevření kyjevského mezinárodního letiště Boryspil. V úterý vzlétl z Kyjeva technickým letem Boeing 777-300. Jedná se o čtvrtý úspěšný odlet z letiště od začátku války.

Článek

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj řekl, že vláda pracuje na obnovení letů z Ukrajiny. Připustil přitom, že pravidelné civilní lety z mezinárodního letiště Boryspil jsou prozatím vzdálenou budoucností a budou možné, až bude Ukrajina blíž k vítězství.

Zelenskyj svá slova pronesl na tiskové konferenci, která se týkala technické opravy letadel na letišti Boryspil, připomíná na svém webu Ukrinform.

V úterý 19. prosince okolo 9:00 vzlétl z Boryspilu technickým letem Boeing 777-300 provozovaný ukrajinskou leteckou společností Skyline Express. Stroj přelétl do francouzského Tarbes.

„Jedná se o čtvrtý úspěšný odlet z letiště od začátku války. V letadle nebyli žádní cestující ani náklad,“ shrnuje agentura Reuters.

Video ze startu stroje zveřejnilo letiště na své facebookové stránce.

Takzvaný „technický let“ byl znamením, že infrastruktura letiště zůstává v provozuschopném stavu a bezpečnost může být zajištěna i přes neustálé ruské letecké útoky.

ANALÝZA

Ukrajina by na tom měla být v obraně své kritické infrastruktury před ruskými útoky lépe než loni. Experti ale upozorňují, že výhody v podobě zkušeností a nových zbraní může smazat jeden zcela neprůhledný faktor – munice.

Podle ukrajinského prezidenta by obnovení letů bylo silným ekonomickým krokem; Ukrajina o této otázce jedná se svými partnery. „Budu upřímný: Pokládáme tuto otázku svým kolegům a přesně víme, co potřebujeme,“ dodal Zelenskyj.

K obnovení letů je ale kritický prezidentův poradce Mychajlo Podoljak. Podle něho letiště zůstane uzavřeno, dokud nebude ukrajinský vzdušný prostor úplně zabezpečen.

„Bylo zmíněno, že letiště začne fungovat, jakmile se vyřeší bezpečnostní situace. Zde se dostáváme ke klíčovému bodu – co je to vyřešená bezpečnostní situace?“ poznamenal Podoljak pro Kyiv Post.

Poslední letadlo odstartovalo z Boryspilu ve tři hodiny ráno 24. února 2022, tedy v den, kdy Rusko zahájilo invazi a Ukrajina uzavřela svůj vzdušný prostor pro všechny civilní lety.

Reklama

Doporučované